Lønsummen trodsede nedlukning og slog rekord i 1. kvartal

Den samlede lønsum løber dermed op i 306,9 mia. kr.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Ledigheden steg i maj med 6.200 personer - banket 7 år tilbage

Nye tal fra Danmarks Statistiks kvartalsvise ar­bejds­tids­regn­skab viser, at lønsummen steg med 0,7% i 1. kvartal, når der tages højde for sæson. Dermed løber den samlede lønsum op i 306,9 mia. kr., hvilket er det højeste nogensinde målt. Både virksomheder og organisationer samt offentlig forvaltning og service oplevede fremgang på 0,7%.

Det her er lige dele imponerende og beroligende tal. Den samlede lønsum formåede således at stige og sætte ny rekord i et kvartal, som i store periode var præget af nedlukning samt et mindre fald i den økonomiske aktivitet. Stigningen på de 0,7% minder tilmed om tiden uden coronakrise. Siden 2015 og frem til krisen steg lønsummen kvartalsvist med 0,8%. Dagens tal er yderst positive for pri­vat­for­bru­get, som kommer til at bære på den helt store rolle for dansk økonomi over de kommende måneder. Høj smitte og nedlukning rammer hårdt, men underliggende har dansk økonomi det godt.

I en ellers positiv fortælling om lønsummen må vi dog samtidig erkende, at der bag tallene ligger nogle mere dystre historier. Dykker vi ned i de enkelte brancher, ser vi, at lønsummen faldt med -6,2% indenfor hoteller og restauranter. Samtidig fald lønsummen med -2,9% i kultur, fritid og anden service. Det giver det komplette billede af en meget differentieret krise, som ikke har ramt lige bredt, men har i stedet været fokuseret på de mere kon­tak­tin­ten­si­ve erhverv. Omvendt steg lønsummen i finansiering og forsikring med 2,9% og i information og kommunikation med 2,4%.

Vi forventer, at lønsummen kommer til at opleve en pæn stigning over den kommende tid. Genåbningen er over os og har været det i nogle måneder nu. Det vil hive nogle af de hårdest ramte brancher, som faldt i 1. kvartal, tilbage i plusser her i 2. kvartal og således bidrage til et generelt pænt løft i indeværende kvartal. Det er vores klare forventning.

Relaterede artikler