Ledighedskøen er nu kortere end før coronakrisen
Faldet i ledigheden vil fortsætte, men i et lavere tempo end over sommeren.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden faldt med 5.600 personer i august, når vi tager højde for normale sæsonudsving. Faldet i august sender samtidig ledigheden under det niveau, som vi så lige op til krisens indtræden tilbage i februar 2020. Det er 4. måned i træk, at ledigheden falder. Det betyder, at vi står med den laveste ledighed i 12 år.
Bruttoledigheden lyder med dagens tal på 101.300 personer, hvilket altså er færre ledige personer end ved seneste bund på 102.800 personer, som blev ramt i februar sidste år lige op til coronakrisen. Ledighedsprocenten lyder i august på 3,6%, hvor toppen blev nået i maj 2020 på 5,5%.
Køen af ledige er mindsket måned for måned, og krydser i august det niveau, som vi trådte ind i krisen med. Vi står derfor i dag med et ledighedsniveau, som vi skal mere end 12 år tilbage for at finde tilsvarende. Den skrumpende ledighed er blot et positivt nøgletal blandt mange, som vidner om et stærkt og hurtigt comeback i dansk økonomi.
Udover, at det er positivt og glædeligt for dansk økonomi, at ledigheden falder, så er det også positivt for den enkelte, at man kommer i arbejde igen og træder ud af ledighedskøen. Den glæde kommer dog også med lidt malurt i bægeret for virksomhederne, hvor meldingerne mangel på arbejdskraft er kraftigt forøget over de seneste måneder uanset om vi kigger mod byggeriet, serviceerhvervene eller industrien.
Vi forventer, at ledigheden vil fortsætte ned i den kommende tid, og dermed lægge yderligere afstand til niveauet, som vi var vidne til op til krisens start. Faldet i ledigheden vil dog ikke ske med samme hast, som vi har set henover sommeren, som i den grad har været præget af effekterne af den buldrende genåbning af samfundet.