Laveste antal konkurser i 5 år

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 2020 var året med det færreste antal af konkurser siden 2015. Læs mere og hold dig opdateret på dansk økonomi her »

Ingen spor af coronakrisen i konkurser - men lettelsens suk er alt for tidligt at drage

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i december var 184 konkurser i aktive virksomheder, når man tager højde for normale sæsonudsving. Derved var der samlet 2221 konkurser i 2020, hvilket er det laveste siden 2015. Antallet af konkurser igennem 2020 har betydet, at det i alt er nedlagt 12.151 fuld­tids­stil­lin­ger.

Det kan virke paradoksalt, at antallet af konkurser er det laveste i 5 år, når vi står midt i en ver­den­s­oms­pæn­den­de økonomisk krise. Forklaringen ligger blandt andet i, at man fra politisk side hurtigt har været ude med hjælpepakker til at understøtte økonomien. Dertil har man fra politisk hold givet virksomheder mulighed for at udskyde momsbidrag og a-skat, hvilket også har afholdt flere for at dreje nøglen om. Dertil vil der også gå tid fra at en krise rammer til at det medfører flere konkurser, da de fleste virksomheder vil have til at tære på. Ser vi fremad, forventer vi flere konkurser. Vi står igen med en ny nedlukning af økonomien, og det vil gøre ondt på i forvejen pressede virksomheder.

2020 har været et hårdt år for mange virksomheder, og 2021 har fået en hård start med nye nedlukninger af økonomien. Inden den seneste nedlukning så ca. hver 10. virksomhed en risiko i et eller andet omfang for at måtte lade sig afvikle, og det tal må unægtelig være steget sidenhen. Dansk økonomi var grundlæggende robust op til krisens indtræden, og økonomien har derfor også vist sig mod­stands­dyg­tig. Vi kommer dog ikke uden om, at den nyeste smittebølge og dertilhørende nedlukning gør ondt på økonomien, hvorfor der vil komme flere konkurser i 2021 end i 2020.

Vi forventer dog ikke at konkurserne vil stige med lige så meget som efter finanskrisen, hvor vi i årene 2009 og 2010 så henholdsvis 3200 og 3300 konkurser. Det skyldes blandt andet, at denne krise er væsentlig kortere end finanskrisen, men også at der fortsat er udsigt til understøttelse fra hjælpepakker.

Relaterede artikler