Kurs mod laveste antal tvangsauktioner i 14 år
Det er glædeligt med det lave omfang af tvangsauktioner
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i august blev bekendtgjort 120 tvangsauktioner, når der tages højde for sæson. Det er en stigning i forhold til juli, som bød på 102, men niveauet er ekstremt lavt og den lille stigning skal man absolut intet lægge i. Det danske boligmarked er generelt præget af et meget lavt omfang af tvangsauktioner i denne tid.
Sammenlagt har årets første otte måneder i 2021 budt på 981 tvangsauktioner. Vi skal helt tilbage til 2007 for at finde et lavere antal tvangsauktioner i den samme periode. Sidste år bød på knap 1.500 tvangsauktioner i årets første otte måneder, mens det samme var tilfældet i 2019. Senest tvangsauktionerne toppede var i 2010 ovenpå finanskrisen, hvor tvangsauktionerne lød på mere end 3.500 i årets første otte måneder.
Utrolig meget peger på, at vi i år kommer til at se det laveste antal af tvangsauktioner i 14 år. Årets første otte måneder har budt åp et hamrende lavt antal, og absolut intet indikerer, at en stigning er i vente. Boligmarkedet er flyvende, hvor boligerne generelt er let omsættelige, og samtidig har boligejerne samt dansk økonomi det rigtig godt. I tillæg viser de danske boligejere høj betalingsevne på deres boliglån, og vi forventer på ingen måde efterskælv i tvangsauktionerne som følge af coronakrisen, som vi så det ovenpå finanskrisen.
Det er en ulykkelig begivenhed at komme i betalingsproblemer på boliglånet, som i sidste ende kan betyde en tvangsauktion, og derfor er det glædeligt, at det alene sker i et yderst begrænset omfang. Den høje handelsaktivitet og stigende boligpriser på boligmarkedet er med til at dæmpe risikoen for restancer og tvangsauktioner, da boligen nemmere kan omsættes i fri handel, såfremt der skulle opstå problemer med betaling af terminen. Hertil vil mange boligejere først og fremmest forsøge at spare andetsteds end på boligposten i budgettet, hvis der opstår udfordringer med terminen.