Jobmarkedet buldrer videre - 32.000 nye stillingsopslag i august

Det seneste halve år har omfanget af stillingsopslag været rekordhøjt.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Ledigheden steg i maj med 6.200 personer - banket 7 år tilbage

Friske tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 32.264 nye stillinger op i august. Det er det højeste registeret for en august måned nogensinde i statistikken, som går tilbage til 2004. Den hidtidige augustrekord er 14 år gammel, som lød på omkring 27.000 nye stillinger og stammer tilbage fra 2007.

Jobmarkedet er stukket af forbindelse med, at dansk økonomi er kommet fræsende ud af coronakrisen. Der bliver slået den ene månedsrekord efter den anden i antallet af jobopslag, og august var ingen undtagelse. Sidste måned står tilmed for den fjerdehøjeste antal nye stillinger nogensinde set over alle 212 måneder i statistikken, hvilket altså er noget af en bedrift. Dagens tal efterlader et klokkeklart billede af, at efterspørgslen fortsat er ekstremt høj. Der er med andre ord ikke noget, der tyder på, at farten på ar­bejds­mar­ke­det er aftaget synderligt meget den seneste tid.

Det seneste halve år har omfanget af stil­lings­op­slag været rekordhøjt. I gennemsnit er der slået 33.000 nye stillinger op om måneden gennem de senest 6 måneder. Til sammenligning bød 2020 i samme periode på 19.500 nye stillinger i gennemsnit om måneden. Og i 2019, som tegner tiden før coronakrisen, var der i gennemsnit 22.000 nye stillinger om måneden.

De eneste tal viser, at ledighedskøen er skrumpet med næsten 20.000 på tre måneder, hvilket er et rekordstort fald i en tre-måneders periode, og vi forventer, at ledigheden er lavere end før krisen indenfor en meget nær fremtid. I juli var køen af ledige knap 6.000 højere end før krisen, men med den nuværende hastighed på jobmarkedet, som er det meget snart indhentet. Andre parametre for økonomiens udvikling viser også, at coronakrisen i de overordnede linjer er et overstået kapitel. Beskæftigelsen er i dag højere, og det samme er niveauet for BNP.

Bagsiden af medaljen fra den aktuelt høje efterspørgsel efter arbejdskraft og hastigt faldende ledighed er, at flere virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. I byggeriet angiver 43%, at manglen på arbejdskraft er en pro­duk­tions­be­græn­sen­de faktor, mens det blot var 11% sidste sommer. Ser vi på ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne, så er det i dag 28%, som melder om mangel på arbejdskraft mod 6% for godt et år siden. De seneste tal fra industrien er, at 36% melder om mangel på arbejdskraft.

Der er i dag også offentliggjort tal for antallet af åbne stillinger, som i august lød på knap 62.000. Det er en mærkbar stigning i forhold til juli, som lød på lige under 55.000. Antallet af ledige stillinger var dog en anelse højere i maj og juni, men ikke desto mindre er der i øjeblikket tale om et rekordhøjt niveau, som sætter tidligere tiders højder fuldstændig til vægs.

Relaterede artikler