Indlånet falder lidt tilbage i november
I Markedsnyt kan du holde dig opdateret på finansielle trends og tendenser samt udviklingen af dansk økonomi. Læs mere om faldet på indlånet her »
I november stod der 1.012 mia. på danskernes lønkonti, og danskernes indlån er derved over en billion for anden måned i streg. Indlånet er dog lidt lavere end sidste måned, og er faldet med 8 mia. Samlet set er danskernes indlån over det sidste år vokset med 61,7 mia. svarende til 6,5 procent.
Zoomer vi ind på den enkelte, vil hver voksne dansker over 18 med dagens tal gennemsnitligt have 218.000 stående på bankbogen. Danskernes indlån er dog langt fra lige fordelt, og en nylig analyse fra Nationalbanken viser, at den typiske dansker har 51.000 kr. stående. Når gennemsnittet så ligger langt højere skyldes det, at en lille gruppe danskere har mange penge stående.
Danskernes indlån har været stigende igennem mange år, hvilket er en kombination af mange faktorer. Blandt andet betød finanskrisen, at danskerne generelt blev mere opsparingslystne. Dertil har der været beskæftigelses- og lønfremgang i flere år, hvilket også har givet danskerne mulighed for at ligge flere penge til side. Samtidig har boligmarkedet oplevet fremgang igennem opsvinget, og når der handles boliger, realiseres der også meget friværdi, der blandt andet ender som indlån
I 2020 er indlånsvæksten fortsat som følge af et buldrende boligmarked, men også som følge af manglende forbrugsmuligheder. De økonomiske restriktioner betyder blandt andet, at danskerne ikke kan komme ud og bruge penge som de plejer, og det manglende forbrug ender i stedet som opsparing. Dertil fik danskerne i oktober udbetalt næsten 52 mia. før skat i feriepenge, som også har givet indlånet et nøk opad.
Ser vi fremad forventer vi, at forbrugsmulighederne vil vende tilbage i takt med at vaccinerne udbredes og økonomien genåbnes. Vi ser derfor danskernes forbrug stige, hvilket vil trække ned i danskernes indlån, der dog vil holdes oppe af et boligmarked i fortsat fremgang. Indlånet vil altså forsat stige, men i et lavere tempo end vi har set indtil nu, blandt andet som følge af den lavere aktivitet på boligmarkedet.