Fuld drøn på jobmarkedet - oktoberrekord i jobopslag

Beskæftigelsen er i dag rekordhøj, og der er 68.000 flere i beskæftigelse sammenlignet med før coronakrisen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Nye tal fra Jobindsats viser, at der i oktober blev slået 33.058 nye stillinger op. Det er ny oktober-rekord i statistikkens 18-årige historik. Ser vi over alle måneder, bød oktober på det 4. højeste nogensinde. Og tager vi med et sæsonfilter højde for, at der typisk er færre nye stillinger i efteråret, så bød oktober dybest set på en all time rekord i antal nye stil­lings­op­slag.

De her er oktobertal er helt friske fra fad og giver et klokkeklart indtryk af, at der er fuld drøn på jobmarkedet. Stil­lings­op­sla­ge­ne har været rekordhøj lige siden genåbningen sparkede nyt liv i dansk økonomi med kraftige stigninger i beskæftigelsen. Samtlige måneder fra og med marts har slået månedsrekord, og oktober er blot endnu en til samlingen. Det her peger på, at opturen for beskæftigelsen fortsætter, og at ledighedskøen vil skrumpe yderligere over den kommende tid.

Beskæftigelsen er i dag rekordhøj, og der er 68.000 flere i beskæftigelse sammenlignet med før coronakrisen. Samtidig er ledigheden trykket et godt stykke ned og er senest kravlet under 100.000 ledige for første gang siden 2009.

De mange jobopslag er dog ikke udelukkende en succeshistorie. Mangel på arbejdskraft er tiltaget mærkbart i Danmark, og det betyder også, at antallet af ubesatte stillinger hober sig op. I oktober steg antallet af ubesatte stillinger en spids til 62.057 fra knap 61.900 måneden før. Niveauet for ubesatte stillinger er aktuelt på sit højeste nogensinde. I byggeriet melder 47% af virksomhederne om mangel på arbejdskraft i oktober, mens det er 38% i industrien og 34% i ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne, hvor blandt andet restauranterne ligger.

I oktober blev der slået særligt mange stillinger op indenfor sundhed, hvilket kan hænge sammen med den tiltagende smitte og behovet for at skalere op indenfor coronaområdet. De mange stil­lings­op­slag er dog ikke alene forbeholdt sund­heds­om­rå­det, da der generelt bliver slået mange stillinger op indenfor de fleste erhverv. Ser vi på tiden med fra og med marts, hvor stil­lings­op­sla­ge­ne har ligget rekordhøje, så er det især sundhed, pædagogik, transport og lager samt hotel- og re­stau­ra­tions­bran­chen, som trækker det imponerende høje antal nye stil­lings­op­slag.

Relaterede artikler