Feriepenge og overskydende skat sender indlånet op i ny rekord – danskerne har 1.051 mia. stående

indlånet er det højeste nogensinde.

ECB fastholder rekordlav rente

Friske tal fra Nationalbanken viser, at danskerne havde 1.051 mia. stående i banken i april, hvilket er det højeste nogensinde. Indlånet stiger for tredje måned i steg, og er over det sidste år vokset med 60 mia.

Udbetalingen af de sidste feriepenge samt overskydende skat har sendt indlånet op i ny rekord. Danskernes konto bugner med opsparede midler efter et langt år, hvor man ikke har kunne bruge penge som man plejede. Dertil har indlånet fået massive saltvand­s­ind­sprøjt­nin­ger fra de udbetalte feriemidler, og det medvirker alt sammen til, at indlånet i april rammer det højeste niveau nogensinde.

Der har dog ikke kun været medvind til indlånet i april. Genåbningen af økonomien, har tilladt danskerne at komme ud og bruge penge. Der er derved mange, som har sat forbruget op i april, men samlet set har det ikke været nok til at modvirke endnu en indlånsrekord.

Set med de økonomiske briller er det ikke et godt tidspunkt, at danskerne polstrer bankbøgerne, da dansk økonomi har behov for et boost. Heldigvis forventer vi, at danskerne vil øge deres forbrug kraftigt den kommende tid, og det vil sende indlånet retur. Vi har tidligere været ude og spørge danskerne om deres for­brugs­for­vent­nin­ger på serviceydelser. Særligt oplevelser og restaurant besøg har man kunne skyde en hvid pind efter under nedlukningerne, og derfor har danskerne også lyst til at øge deres forbrug når coronaen slipper sit greb i samfundet.

Det som vil få danskerne tilbage og bruger penge i ser­vi­ce­er­hver­ve­ne, er i overvejende grad en lempelse af re­strik­tio­ner­ne samt vaccination. Derved er danskerne klar til at svinge dankortet, og det vil give modvind til indlånet. Det skal vi glæde os over, da et hurtigt comeback til pri­vat­for­bru­get vil være afgørende for en hurtig genopretning af økonomien.

Ser vi lidt længere fremad forventer vi dog fortsat et stigende indlån, men stig­nings­tak­ten vil drosler ned. Dansk økonomi buldrer afsted i øjeblikket, og den økonomiske fremgang vil trække op i indlånet.

Dagens tal betyder, at hver voksne dansker i gennemsnit har 226.000 kr. stående på bankbogen. Kan man ikke genkende sig selv i det tal skal man ikke gå i panik. Indlånet er langt fra lige fordelt, og en lille gruppe sidder på en stor del af pengene. En typisk dansker har nærmere 51.000 kr. stående.

Relaterede artikler