Detailsalget steg 3% i februar

Nedlukning bider benhårdt på detailhandlen, og det ændrer dagens tal ikke en pind på trods stigningen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Dyre cigaretter trækker priserne op, mens billig benzin trækker ned

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 2,9% i februar, når der korrigeres for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage. Dermed stiger salget i detailhandlen for første gang i fire måneder. Trods stigningen var salget dog stadig meget lavt i februar. Omsætningen var knap 13% lavere sammenlignet med oktober sidste år, som dog også bød på det højeste detailsalg nogensinde, hvor danskerne fik den første runde feriepenge på kontoen.

Nedlukning bider benhårdt på detailhandlen, og det ændrer dagens tal ikke en pind på trods stigningen. Det er en virkelig voldsom nedgang, der har vist sig gennem vinteren, hvor omsætningen i detailhandlen har været nede og runde det laveste i næsten 6 år. Gudskelov er vi ude af mørket igen med genåbning af detailhandlen siden begyndelsen af marts, så jeg har en klar forventning om, at detailhandlen har et rebound af dimensioner i vente. Foruden genåbning vil handlen over de kommende måneder få medvind fra danskernes feriepenge. Det er der også behov for efter nogle tørre måneder.

I mart sidste år faldt detailhandlen knap 5% under den første nedlukning, som dengang tegnede sig for det største dyk nogensinde. Men det har vinterens nedlukning slået på marginalen.

Detailhandlen går nogle gode måneder i møde. Først med genåbningen, hvor danskerne får indfriet et ophobet købsbehov, og så er næste runde af feriepenge på vej. Ved den første runde af fe­ri­e­pen­geud­be­ta­lin­gen havde detailhandlen brandvarme kasseapparater, og omsætningen ramte sit højeste nogensinde i oktober. Vi forventer, at historien i hele træskolængder kommer til at gentage sig denne gang, men i et mindre omfang da der er tale om færre udbetalte midler samt visse behov hos forbrugerne, som allerede blev dækket i efteråret.

I februar steg salget af beklædning mærkbart med knap 18%. Men de største fald gennem de seneste fire måneder har vel at mærke suverænt været indenfor tøj og beklædning, som er droppet med mere end 50% siden oktober. Også sidste forår var det garderoben, som samlede mest støv. Det er dog værd at nævne, at detailsalget ikke tager højde for nethandel på udenlandske hjemmesider. Med genåbningen kan vi forvente, at tøjsalget igen vil stige markant, og efter sidste års nedlukning var det også indenfor be­klæd­nings­gen­stan­de, at de største stigninger efterfølgende skete. Andre forbrugsvarer er de seneste tre måneder faldet med godt 18% siden oktober, mens fødevarer og andre dagligvarer er gået mindre påvirket gennem de seneste måneder.

Relaterede artikler