Det imponerende høje detailsalg fortsætter

Danskerne er købestærke og købelystne, når de har muligheden for at bruge penge.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Forbrugertilliden i mærkbart fald i oktober

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget faldt med marginale 0,3% i november, når der korrigeres for prisudvikling, sæsonudsving og effekten af handelsdage. Det meget lille fald kommer imidlertid efter en stigning i oktober på 1,3%, og salget i de danske detailbutikker ligger fortsat imponerende højt. Så det lille fald i november rokker ikke en tomme ved de flotte salgstal, der har strømmet ud fra detailhandlen i store dele af krisen.

Omsætningen i de­tail­bu­tik­ker­ne har stabiliseret sig på et enormt højt niveau, og et niveau som sætter butikkernes omsætningen før corona komplet til vægs. Danskerne er købestærke og købelystne, når de har muligheden for at bruge penge, og vi har set det give brandvarme kasseapparater i detailhandlen i store dele af krisen. Det høje vareforbrug i detailhandlen hænger sammen med, at varehandlen generelt har været mindre ramt af nedlukninger og restriktioner, mens frygten for smitte også kan være lavere her.

Detailhandlen flyver højt i øjeblikket og ligger markant højere end i årene forud coronakrisen fuldstændig til vægs. Sammenligner vi med 2019, så var de­tai­lom­sæt­nin­gen i november i år 9% højere end før coronakrisen. Salget i november var i år var tilmed 0,5% højere end november sidste år, som var skubbet godt i vejret af den første udbetaling af feriepengene.

I november faldt salget indenfor tøj og be­klæd­nings­gen­stan­de med 4%. Det er her, hvor de største fald og efterfølgende stigninger har fundet sted undervejs i coronakrisen. Vi skal dog have med i ligningen, at detailsalget ikke tager højde for nethandel på udenlandske hjemmesider. I november steg andre forbrugsvarer omvendt med 1,2%. Fødevarer og andre dagligvarer faldt 1% og har med længder været den mest stabile del af detailhandlen under krisen.

De fortsat stærke tal for detailsalget sætter en tyk streg under, at pri­vat­for­bru­get er den helt store motor i dansk økonomi i øjeblikket. Danskerne er købestærke med bugnende penge på bankkontoen og en rekordhøj beskæftigelse og stor jobsikkerhed.

Relaterede artikler