December slutter grimt eksportår af

Samlet set for hele 2020 bød året på et fald i eksporten på 8,1%.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Største fald i eksporten siden finanskrisen - men medicin dulmer slaget

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester faldt med 1,6%, når man tager højde for sæson. Bag faldet ligger der et fald i vareeksporten på 2,3% og i tje­ne­ste­eks­por­ten på 0,5%.

December slutter et i forvejen skidt eksportår af. Den danske eksport har imidlertid indhentet en del af det tabte gennem ovenpå de kodyle hug fra starten af coronakrisen, men er stadig et godt stykke under, og det hjælper december ikke ligefrem på. Nye nedlukninger flere steder i verden har dog som udgangspunkt ikke bidt lige så alvorligt på den danske eksport, som vi så det sidste forår. Det er generelt kendetegnet ved hele vin­ter­si­tu­a­tio­nen på den nordlige halvkugle, at det gør ondt, men langtfra i lige så høj grad som tidligere.

Samlet set for hele 2020 bød året på et fald i eksporten på 8,1% i forhold til 2019. Så vi kan roligt kalde det for et forfærdeligt eksportår, hvilket helt og alene skyldes coronakrisen. Det er samtidig tje­ne­ste­eks­por­ten, som trækker det største læs i faldet med -5,7%point, mens vareeksporten alene har bringer den samlede eksport ned med -2,4%point sammenlignet med 2019.

Særligt eksporten til EU er ramt i 2020, mens eksporten til blandt andet USA ligefrem har peget op i 2020 sammenlignet med 2019. Det er bekymrende, eftersom det også er EU, som står med de ringeste vækstudsigter over det kommende år. Derfor forventer vi også, at eksporten bliver en af hovedpinerne for dansk økonomi. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med højt fokus på medicin og vindmøller, men er dog ikke immun overfor en nedgang i den økonomiske aktivitet. Det er vores forventning, at eksporten vil få mere fart på i løbet af året som følge af stigende økonomisk aktivitet i vores sam­han­delslan­de.

Relaterede artikler