De mindre campingpladser i fremgang i 2020 på trods af corona

De mindre hoteller oplevede omvendt massiv tilbagegang.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Danskerne indkomst steg med 3,4 procent i 2019 – Coronakrisen giver dog økonomisk modvind

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der sidste år var 144.817 overnatninger på mindre campingpladser. Det betyder, at de mindre campingpladser oplevede en mindre fremgang på lidt mere end 3.000 overnatninger i forhold til 2019 svarende til 2,3%. En mindre campingplads defineres ved at have plads til 10-74 enheder. Det vidner om, at over­nat­nings­ste­der med uden­dørs­fa­ci­li­te­ter klarede sig bedre gennem den første del af krisen end andre dele af branchen og er med til at understrege for­skel­lig­he­den i, hvordan krisen rammer. Vi ved også fra andre statistikker, at de større campingpladser klarede sig godt i 2020, og har fået en god start på 2021.

Ser vi på antallet af overnatninger på mindre campingpladser på regionalt niveau, så er det i Region Sjælland og Nordjylland, hvor man har klaret sig bedst og oplevet fremgang. Omvendt er der tilbagegang i Region Syddanmark og Midtjylland (dog findes der ikke tal fra Region Hovedstaden).

De mindre hoteller oplevede massiv tilbagegang i sidste år

Tager vi et kig på, hvordan de mindre danske hoteller klarede sig sidste år, så oplevede de i lighed med de større hoteller også tilbagegang. De mindre hoteller havde 594.211 overnatninger i 2020, hvilket er en tilbagegang på næsten 250.000 overnatninger set i forhold til 2019 svarende til 29,3%. Et mindre hotel defineres ved at have 10-39 senge.

Det er særligt de mindre hoteller i Region Hovedstaden, som manglede gæster sidste år, men alle regioner er ramt af tilbagegangen.

2020 har i sandhed budt på en for­skel­lig­ar­tet udvikling i over­nat­nings­bran­chen, hvor især landets campingpladser har klaret sig godt gennem krisen. Langt mere hård har krisen været for især hotellerne, hvor der altså også er tilbagegang at spore for de mindre hoteller. Og med udsigt til, at danskerne igen holder ferie herhjemme i år, og de udenlandske turister ikke vender tilbage, som vi har været vant til, så vil det igen i år være campingpladser og over­nat­nings­ste­der uden for de store byer, som vil klare sig godt.

Det er særligt de udenlandske gæster som har manglet på de mindre hoteller og campingpladser, hvilket også er et billede, vi ser, når vi ser på tallene for den resterende del af branchen. De mindre over­nat­nings­ste­der er dog ikke helt så hårdt ramt af den mangel, da de i forvejen havde en klar overvægt af danske gæster, som der i forbindelse med corona-situationen er kommet flere af.

Relaterede artikler