Danskerne sluttede året af med mere end en billion på kontoen

Danskerne har 1.009 mia. kr. stående.

Danskerne indkomst steg med 3,4 procent i 2019 – Coronakrisen giver dog økonomisk modvind

Friske tal fra Nationalbanken viser, at danskernes indlån faldt med 2,4 mia. i december. Danskerne havde derved 1.009 mia. stående i banken, og det er hele 5,2 procent mere end for et år siden.

Selvom ledigheden er braget op, er danskernes indlån fortsat vokset. Det skyldes blandt andet, at der på trods af en højere ledighed er mange, som ikke direkte har mærket krisen på egen økonomi. De har i stedet stået i den situation, at de ikke har kunne bruge penge som de plejede, og har derfor kunne spare ekstra op. Dertil gav udbetalingen af danskernes feriepenge også indlånet et gevaldigt skub opad.

Derudover har der været fart på boligmarkedet, som er en af de store drivere bag indlånet. Med næsten 100.000 boliger der har skiftet hænder og prisstigninger på 6,5 procent har boligmarkedet også været en medvirkede årsag til den stigende indlånsvækst.

Danskernes bankin­de­stå­en­de fortsætter altså den trend vi har set siden 2015, hvor stigende beskæftigelse, lønninger og boligpriser har øget indlånet med mere end 3 procent hvert år.

Zoomer vi ind på den enkelte, vil hver voksne dansker over 18 med dagens tal gennemsnitligt have 217.000 stående på bankbogen. Danskernes indlån er dog langt fra lige fordelt, og en nylig analyse fra Nationalbanken viser, at den typiske dansker har 51.000 kr. stående. Når gennemsnittet så ligger langt højere skyldes det, at en lille gruppe danskere har mange penge stående.

Ser vi fremad forventer vi, at danskernes indlån fortsat vil stige, men i et lavere tempo end de sidste par år. Flere danskere vil komme i arbejde i år, og vi ser også boligpriserne stige, men i et mærkbart laver tempo end i 2020. Indlånet vil dog få lidt modvind af et højere forbrug, da det er vores forventning, at danskerne vil sætte fut i forbruget, dog uden at sætte pri­va­tø­ko­no­mi­en over styr, når vi igen kan komme frisør og gå ud og spise.

Relaterede artikler