Stor stigning i nytilmeldte ledige i forbindelse med månedsskiftet

7.787 meldte sig ledige i går. Det er det højeste, siden den daglige ledighedsstatistik blev indført.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Industriens stjerne skuffer

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Be­skæf­ti­gel­ses­mi­ni­ste­ri­et, at 7.787 meldte sig ledige i går. Det er det højeste, siden den daglige le­dig­heds­sta­ti­stik blev indført på grund af Coronakrisen. Dagens tal bringer indeværende uge op på den værste uge målt på nytilmeldte ledige. I løbet af de seneste tre uger har nu mere end 60.000 meldt sig ledige.

Vi har netop forladt et månedsskifte, og jeg havde netop gruet for, at antallet af nytilmeldte ledige kunne stige mærkbart. Nogle virksomheder kan ganske enkelt have valgt at se tiden lidt an. Og dagens tal bekræfter desværre den frygt. Antallet af ledige på en enkelt dag ramte det højeste igår, siden store dele af landet blev lukket ned for tre uger siden. Det er grufuld læsning. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de politiske tiltag har virket, og jeg tør dårligt tænke på le­dig­heds­tal­le­ne, men de her tal er enormt høje. Og jeg kan også frygte for, at vi ikke er færdige med høje tal for den indeværende uge endnu. Vi må konstatere, at mange fortsat mister arbejdet.

Det skal bemærkes, at en hel del i samme periode også har frameldt sig ledighed. Men selvom man tager højde for det, så er der alligevel tale om en le­dig­heds­stig­ning på 44.130 personer på blot tre ugers tid. På den korte tid er det en stigning som med længder slår de måneder, hvor det gik allerværst for sig i forbindelse med den finansielle krise. Det vidner om et kraftigere og meget hurtigere slag til økonomien denne gang, som stiller markante krav til de politiske tiltag. Netop de løbende og hurtige politiske giver dog tilsvarende håb og tro på en hurtigere genopretning.

Fra politisk side er der indført en lang stribe af tiltag, som både er direkte rettet mod lønmodtagerne, virksomhederne og det finansielle system. Sagen er, at vi i denne krise er ramt hurtigt og hårdt, som betyder, at man lige nu må navigere i et økonomisk ukendt territorium. Det er derfor yderst positivt, at man har været hurtig ude fra politisk side med tiltag for at afbøde. Striben af tiltag har uden tvivl været medvirkende til, at ledigheden ikke er steget endnu hurtigere. Nødvendigheden for hurtige og markante politiske tiltag er nødvendige i en tid, hvor dansk økonomi rammer ind i recession med både høj fart og ukendt dybde. En dyb recession i Danmark sker i øjeblikket, og nu handler det om at afbøde for dybden og gøre genopretningen så hurtig som mulig efterfølgende.

Relaterede artikler