Største fald i eksporten siden finanskrisen - men medicin dulmer slaget
Det er nu tredje måned i træk, at eksporten falder.
Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer ekskl. skibe, fly og brændsel, faldt i april med 5,8% i forhold til marts. Det er nu tredje måned i træk, at eksporten falder, og eksporten var i april 12,5% lavere end før dykket trådte til. Ser vi på de seneste tre måneders samlede vareeksport fra februar til april, hvor coronakrisen for alvor har stået på, så har eksporten været 5,3% i forhold til de tre måneder forinden.
Med dagens tal markerer coronakrisen det største fald i eksporten siden finanskrisen. Det er ekstremt drøje hug, som eksporten har fået i det her måneder, hvor store dele af verden har været lukket ned. Det er kort og godt en voldsom tid, og virkeligheden er nu, at udenrigshandlen har bevæget sig fra at være en vækstmotor i dansk økonomi til at være en betydelig risiko for at holde dansk vækst i kort snor. Men historien kunne faktisk have været langt værre, hvis det ikke havde været for Danmarks store eksport af medicin, som ikke overraskende har klaret sig flot gennem krisen.
Eksporten af medicin, som i de seneste tre måneder har stået for omkring 30% af vareeksporten, er mindre følsom overfor stød til den økonomiske dagsorden. Kemikalier og kemiske produkter, hvor medicin indgår, er som den eneste eksportvaregruppe steget under coronakrisen med mere end 5%. Alle øvrige varegrupper er omvendt gået tilbage med maskiner og færdigvarer, som de største drivere i eksportfaldet. Så vi kan roligt konkludere, at vores medicinaleksport dulmer slaget fra coronakrisen.
Alt peger på, at Danmark er mindre ramt af krisen i forhold til mange andre lande, om end vi unægtelig også er hårdt ramte. Til sammenligning er der netop offentliggjort tilsvarende eksporttal for Tyskland, som viser et fald på 24%! Selvom nogles første reaktion måske kan være begejstring for, at Danmark er mindre hårdt ramt, så har det en markant bagside. Som lille og åben økonomi er vi i høj grad afhængige af, hvordan det går udenfor landets grænser, og en langsommere udenlandsk økonomisk genopretning vil også holde den danske vækst og genopretning i kort snor over den kommende tid. Eksporten risikerer at stå i stampe, imens de udenlandske økonomier kommer sig oven på stødet til økonomien. Samtidig er der fortsat risiko for, at danske virksomheder, der har et behov for et udenlandsk input i deres produktion, kan stå overfor vanskeligheder med at modtage de inputs. Det er en forsvindende risiko i takt med, at flere lande genåbner og igangsætter produktion, men et element, som fortsat kan være til stede.
Med genåbning på menuen forventer vi, at eksporten står overfor en lysere tid over den kommende periode, og at den har bundet for nu. Vi er dog ikke i tvivl om, at coronakrisen fortsat vil trække spor i økonomien, og heller ikke eksporten kommer foreløbig op på niveau med det, vi så inden krisen, selvom den vil stige herfra.