Solid BNP-vækst inden Coronaen ramte

Samlet BNP-vækst op på 2,4% for 2019.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Dansk BNP-vækst på 0,3% i 4. kvt

Danmarks Statistik har her til morgen offentliggjort tal for BNP-væksten i Danmark, som viser, at væksten lød på 0,2% i 4. kvartal. Det er en markant oprevidering i forhold til den foreløbige opgørelse for en måned siden, som lød på 0,2%. Det bringer den samlede BNP-vækst for 2019 op på yderst respektable 2,4%.

Sidste års vækst var så absolut bundsolid. Det er et godt udgangspunkt for den modvind, som i øjeblikket rammer med Corona, men virker også som en helt anden verden i forhold til, hvor vi står i dag. Med store dele af samfundet lukket ned, produktion på nedsat gear, hul i for­sy­nings­kæ­der og en efterspørgsel, som er trukket ned, så står vi i øjeblikket i en hård økonomisk situation i Danmark. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at vi står i recession, og det store spørgsmål er, hvor dyb den bliver, og hvor lang tid den varer ved. Vi har i første ombæring taget et ret så markant hug i vores prognose for året båret af primært den første halvdel. For hele 2020 ser vi aktuelt dansk økonomi med fald i BNP på 2,8%. For blot en måned siden forventede vi BNP-vækst på 1,5%.

De negative takter i vores prognose for økonomien er drevet af et lavere privatforbrug, faldende nettoeksport og et lavere in­ve­ste­rings­ni­veau, mens det offentlige forbrug vil bidrage til at holde hånden under noget af faldet. Vi forventer, at vi ser ind i en tid, hvor dansk økonomi vil skrumpe markant i årets to første kvartaler, men også trække spor ind første del af i 3. kvartal. Herefter ser vi et rebound for store dele af den sidste halvdel af året, som bringer den samlede årsvækst for året på -2,8%.

I en ekstremt mørk tid er det et lille lyspunkt med økonomiske briller, at dansk økonomi hare ramt stormvejret i god balance og med begge ben plantet solidt i jorden. Som dagens tal viser, var væksten ganske fornuftig sidste år, hvilket er gået hånd i hånd med en rekordhøj beskæftigelse og en ledighed, som ligger på sit laveste i 10 år. Hertil har vi været gennem et langt opsving med fokus på at spare op. Med andre ord har det ikke været et kreditdrevet opsving, og det øger robustheden i økonomien til bedre at kunne modstå noget af den storm, som aktuelt rammer.

Relaterede artikler