Sidste uge bød på højeste antal jobopslag under coronakrisen - ledigheden peger igen ned men faldet bremset op
Netop offentliggjorte tal fra Beskæftigelsesministeriet og Jobindsats viser, at der blev slået 6.671 stillinger op i sidste uge. Det er det højeste antal i den tid, som coronaen har været en del af vores samfund, og samtidig 35% flere jobopslag end gennemsnittet for selvsamme uge i de foregående 5 år.
Jobopslagene steg i sidste uge, som kunne tegne sig for det højeste antal i coronakrisens tid. Vi skal selvfølgelig ikke blive overbegejstrede over en enkelt uges tal, men der bliver i øjeblikket slået flere stillinger op end normalen, og sådan har det faktisk set ud siden sommer. Det er enormt glædeligt og vidner om en mærkbar efterspørgsel efter arbejdskraft ovenpå et markant dyk i beskæftigelsen i begyndelsen af krisen. Det bidrager til vores forsigtige optimisme for dansk økonomi i en skrøbelig og svær tid.
Sidste uge bød samtidig på et lille fald i ledigheden, som faldt med 623 personer. Det er på sin vis glædeligt, at ledigheden igen kan vise fald, med det er dog i sig selv et begrænset ledighedsfald, og samtidig sker faldet ovenpå en mindre stigning i uge 39 og 40. De forudgående otte ugers markante fald i ledigheden er gennem de seneste uger bremset op.
Efter to gode måneder med en stødt faldende ledighed og tilmed et rekordstort ledighedsfald i august, så er den ellers gode udvikling bremset op i de seneste uger. Der er immervæk fortsat mere end 23.000 flere i ledighed end inden krisen, og det står ikke mejslet i sten, at ledigheden skal falde herfra, selvom jobopslagene viser pæn styrke. Det seneste ugers opbremsning i ledighedsfaldet viser med al tydelighed, at situationen er skrøbelig og coronakrisen langtfra afblæst.
Ifølge dagens tal er der nu 155.017 ledige, som er 23.270 flere personer, end inden krisen ramte. Da ledigheden toppede under krisen lød tallet imidlertid på omkring 50.000 personer i forhold til inden krisen, så ledigheden er siden sommeren altså faldet taktfast, men for en tid nu stabiliseret sig på et forhøjet niveau, som vi gerne ser den komme yderligere ned fra.
Der er fortsat en mærkbar risiko for, at ledigheden kan stige over den kommende tid. Dels har opsigelsesvarsler endnu en betydning for ledighedsudviklingen under coronakrisen, ikke mindst i lyset af udløb af lønkompensation. Samtidig er det vores klare opfattelse, at vi endnu ikke er færdige med at se virksomhederne trimme til ovenpå krisens markante slag og en ny situation. Herudover står vi i en tid med igen øgede restriktioner i både Danmark og i udland. I den anden grøft bliver der så fortsat slået ganske mange stillinger op, og vi håber på, at den fornuftige efterspørgsel efter ny arbejdskraft kan være med til at holde ledigheden i skak, men det er ikke en selvfølge. Det hårdeste slag for dansk økonomi og ledigheden har fundet sted, men tiden for dansk økonomi er uforandret ganske skrøbelig, hvor smittespredning, danskernes forbrugsvillighed og situationen uden for Danmarks grænser hver især bærer på store nøgleroller over den kommende tid.