Jeg krydser fingre for virksomhedernes humørsvingninger

Coronakrisen har ramt danske virksomheder med en kraft, vi ikke tidligere har været vidne til.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Mindre men godkendt økonomisk håndsrækning til virusramt økonomi

Coronakrisen har ramt danske virksomheder med en kraft, vi ikke tidligere har været vidner til. Er­hverv­stil­li­den er banket i bund og ligger aktuelt på det laveste niveau nogensinde, kun lige på den gode side af 50. Statistikken går vel at mærke tilbage til 1990. Den hidtidige bundrekord har indtil nu været på omkring 60 tilbage i 2009 i forbindelse med finanskrisen, men det overgås altså nu af coronakrisen. Jeg både tror og håber dog på, at der er tale om et midlertidigt dyk i virk­som­he­der­nes humør. Jeg vil ligefrem tillade mig at sige, at jeg krydser fingre for hu­mør­sving­nin­ger.

Så sent som i dag har Danmarks Statistik offentliggjort tal for den danske erhvervstillid. De foreløbige tal for maj viser, at humøret hos de danske virksomheder stabiliserer sig på det rekordlave niveau, som det dykkede til april. I maj lyder tilliden på 51,3 mod 50,5 i april, mens var oppe på 95,5 så sent som i marts.

Vi kommer ikke udenom, at dagens læsning om er­hverv­stil­li­den er ekstremt dyster og bekymrende for dansk økonomi. Det, som aktuelt sker, er historisk, og desværre er det med et negativt fortegn.

Et massivt dyk i er­hverv­stil­li­den er ikke noget, som er forbeholdt danske virksomheder. Det er et globalt fænomen, som vi har set det i PMI’er verden over samt i mere lan­de­fo­ku­se­re­de IFO-tal i Tyskland og ISM-tal i USA.

Dyb, men kort recession

Jeg har i lang tid argumenteret for, at vi ser ind i en meget dyb, men også kortvarende recession. Det skyldes flere elementer: Coronakrisen ramte dansk økonomi, da den var solid og velbalanceret og med rekordhøj beskæftigelse. Samtidig er de offentlige finanser stærke, og det udgør et solidt bolværk til at understøtte økonomien med hjælpepakker.

Dansk økonomi bliver unægteligt hårdt ramt, hvilket er­hverv­stil­li­den også taler for, men jeg er relativt fortrøst­nings­fuld i en ellers meget mørk tid. Der er dog stadig en risiko for en langvarig recession, som vil være naivt og blindt ikke at frygte.

Hu­mør­sving­nin­ger er håbet og troen

En vigtig del af historien om coronakrisen og danske virksomheders humør er, at den gradvise genåbning allerede er begyndt i Danmark. Og det påvirker af naturlige årsager flere virksomheder positivt. Først de liberale erhverv som frisører og kørelærere, sidenhen den samlede detailhandel og fra på mandag re­stau­ra­tions­bran­chen.

Siden indsamlingen af data til den foreløbige erhvervstillid vil flere dele af økonomien åbne yderligere. Det lægger et fundament for, at tilliden hos de danske virksomheder har ramt bunden for nu og kan stige herfra. Formentlig endda allerede i den endelige opgørelse for maj.

Virk­som­he­der­nes humør er kastet ud på en gigantisk rutsjebanetur med hu­mør­sving­nin­ger af dimensioner. Og de er fuldt ud velbegrundede. Hu­mør­sving­nin­ger er typisk ikke positive, men når man står på bunden, er hu­mør­sving­nin­ger bedre end status quo. Mange elementer taler for.

En stigning i er­hverv­stil­li­den er dog betinget af, at den gradvise genåbning overdøver den trængte økonomiske situation i ind- og udland og den negative afsmitning på dansk erhvervsliv. Med andre ord står en stigning i er­hverv­stil­li­den ikke mejslet i sten, men vi forventer det. Samtidig ser jeg ikke lige foreløbig, at tilliden kommer tilbage på samme niveau som inden coronakrisen, da de økonomiske konsekvenser vil sætte langvarige spor. Men håbet og troen på et rebound er intakt.

 

Klummen er bragt på Euroinvestor 15 maj 2020.

Relaterede artikler