Inflationen falder til laveste niveau i 4 år

Friske tal fra Danmarks Statistik viser at inflationen var 0 procent i april.

Laveste ledighed i 10 år bankes nu et halvt årti tilbage

Friske tal fra Danmarks Statistik viser at inflationen var 0 procent i april sammenlignet med samme måned sidste år. Dagens tal er dog mere usikre end normalt, da Danmarks Statistik ikke har indhentet priser for de brancher der har været helt lukket ned, hvilket har medført, at 27 procent af de sædvanlige prisob­ser­va­tio­ner er bortfaldende - Datagrundlaget er altså tyndere end normalt.

I februar var inflationen oppe på 0,8 procent, og den blev i marts halveret til 0,4 procent. Inflation falder nu igen med 0,4 procent. Det voldsomme fald skyldes blandt andet, at prisen på brændstof faldt voldsomt, da nedlukningen af ver­den­s­ø­ko­no­mi­en medførte voldsomme olieprisfald.

Med en april inflation på 0 procent betyder det, at en typisk børnefamilie i dag skal bruge 0 kr. mere på at købe de samme varer og tjenester som de skulle for et år siden.

Ser vi fremad, er der flere modsatrettede effekter på spil, som gør det umådeligt svært at bestemme retningen for inflationen. Mange virksomheder er presset økonomisk, og det giver et meget kraftigt incitament til at hæve priserne. Dertil har centralbanker over hele verden sat renterne ned og igangsæt massive støtteopkøb, som normalt skaber inflation. På den anden side har rigtig mange danskere mistet deres arbejde, og derved sænket den generelle efterspørgsel i økonomien, hvilket taler for at priserne vil stige mindre.

Hvilken effekt, der vil dominere, er endnu for tidligt at sige noget om, men før coronaen havde sit indtog i økonomien troede vi på at priserne skulle ligge 1,2 procent højere i år end sidste år, men vi tror ikke længere inflationen skal lige så højt op.

Relaterede artikler