Dansk erhvervstillid brager ned i sit laveste nogensinde viser foreløbige april-tal
Det er et ekstremt fald, som bringer virksomhedstilliden på det laveste nogensinde i statistikken.
Danmarks Statistik har netop offentliggjort det foreløbige konjunkturbarometer for dansk erhvervsliv her i april, og det er mildest talt grufuld læsning. Den samlede erhvervstillidsindikator, som dækker industri, bygge og anlæg, serviceerhverv samt detailhandel falder fra 96 i marts til 50,5 i de foreløbige tal for april. Det er et ekstremt fald, som bringer virksomhedstilliden på det laveste nogensinde i statistikken, der går tilbage til 2005. Faldet rammer alle erhverv, men særligt service og detailhandlen har aldrig været så dystre i deres meldinger.
Den officielle statistik er ellers sat til at udkomme 29. april, men Danmarks Statistik er hurtige ude med friske tal som en del af deres eksperimentelle statistik i forbindelse med Corona.
Dagens foreløbige tal for april betyder, at virksomhedstilliden nu er lavere end under den finansielle krise, og det er i denne ombæring tilmed gået stærkere med at få vendt mundvigene nedad hos virksomhederne. Slaget er kommet hurtigt og hårdt. Det kan dog ikke betegnes som den store overraskelse, og er helt i tråd med de tillidsindikatorer, som vi har set i den øvrige del af verden. Da marts-tallene for erhvervstilliden i Danmark blev offentliggjort for et par uger siden, nævnte jeg, at det fald blot var toppen af isbjerget. Den forudsigelse holdte desværre stik, og nu rammer isbjerget så med al tydelighed her i april.
Med til historien skal naturligvis nævnes, at man har bevæget sig en anelse hurtigere frem mod en genåbning af Danmark – hvis alt går vel. Således er der så sent som i nået opnået politisk enighed om at åbne de liberale erhverv. Det kan sende et signal og et håb til de danske virksomheder om lys for enden af tunnelen. Fortsætter vi ud af den sti med en gradvis genåbning og skridt frem og ikke tilbage, så forventer jeg, at vi for nu har set det værste i den danske erhvervstillid.
Tilliden i samtlige falder, og værst går det for sig i serviceerhvervene, hvilket er et klart billede på nedlukningen af store dele af Danmark. I tillæg har Danmarks Statistik spurgt virksomhederne, hvorvidt de er påvirkede af Coronavirussen, og her er det også serviceerhvervene, som er hårdest ramte. Også detailhandlen scorer højt på påvirkningen af Corona, mens de i mindre grad gælder industrien og i mindst grad for bygge- og anlæg. Netop sidstnævnte forventer jeg også er et område, som jeg forventer vil blive mindst ramt, om end stadig ramt. Således har man for kommuner og regioner besluttet af sløjfe anlægslofterne og fremrykke investeringer, medens boligmarkedet står robust overfor den igangværende modvind.