Campingpladser og lystbådehavne holder skindet på næsen, mens hotelbranchen lider

Næsten 20 pct. færre overnatninger end i september sidste år.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Opsigelsesfristen nærmer sig: Mindre konverteringsbølge skimtes i horisonten

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af overnatninger i september på hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og lystbådehavne lyder på 2.279.211. Det er næsten 20 pct. færre overnatninger end i september sidste år. Siden marts, hvor krisen brød ud i lys lue, har der været ca. 18,9 mio. overnatninger, hvor der i samme periode af 2019 var 27,1 mio. overnatninger. Det er en nedgang på ca. 31 pct., og giver et grufuldt indblik i, hvor hårdt Coronakrisen har ramt branchen, og hvor meget de udenlandske turister mangler, selvom situationen trods alt er i bedring.

Dykker vi ned i tallene, så kan vi se, at branchen er ramt på forskellig vis. For mens især hoteller og vandrerhjem er hårdt ramt, hvor nedgangen i antallet af overnatninger er 55 pct. siden marts sammenlignet med samme periode sidste år, så holder campingpladser og lystbådehavne skindet på næsen. Antallet af overnatninger på campingpladser har blot en nedgang på 2 pct. siden marts set i forhold til samme periode sidste år, mens lystbådehavne er på samme niveau som sidste år.

Danskernes ferievaner er der i den grad vendt op og ned på med Coronakrisens restriktioner og smittefrygt, hvor mange har holdt ferie herhjemme i egen andedam. Det bekræfter dagens tal, hvor især feriesteder med frisk luft og natur, som campingpladser og lystbådehavne, er blevet valgt til af danskerne. De mange danske gæster, har dog ikke været nok til at opveje tabet af de udenlandske gæster. Det går især udover hoteller og vandrerhjem, hvor man er meget afhængige af de udenlandske turister.

Vender de udenlandske turister ikke tilbage i de kommende måneder, vil det hårde slag til branchen fortsætte. Og der er meget der tyder på, at de udenlandske gæster ikke vender tilbage lige foreløbig. For smitten med Coronavirus er blusset op på ny rundt om i Europa og herhjemme, og restriktioner og smittefrygt gør, at ferierejser på tværs af landegrænser i øjeblikket er tæt på umuligt.

Relaterede artikler