Børnefamilien sparer over 5.000 kr. på lav inflation

en typisk børnefamilie skal bruge 3.400 kr. mere

Børnefamilien sparer over 5.000 kr. på lav inflation

Priserne var i december 0,8 procent højere end sidste år. Det betyder, at priserne for 2019 som helhed var 0,8 procent højere end 2018, og gør, at en typisk børnefamilie skal bruge 3.400 kr. mere for at opnå det samme forbrug som i 2018. Havde inflationen derimod været på de 2 procent, man sigter efter, ville børnefamiliens merudgifter have været 8.900 kr. Familien har med andre ord sparet 5.500 kr. på den lave inflation.

Siden 2012 har inflationen ligget under målsætningen på 2 procent, og det betyder, at en dansk familie samlet set har sparet 39.600 kr. på lav inflation. En typisk dansk familie har således gennemsnitligt sparet 5.700 kr. om året på lav inflation.

I 2019 var det særligt udgifter til boligen og fødevarer, der samlet set har gjort det dyrere for børnefamilien. Samlet set er prisen på disse udgifter steget med 1.800 kr. Omvendt er udgifter til tøj faldet, hvilket samlet set sparer familien for 600 kr.

Udsigt til højere priser, men danskerne skal ikke være bekymrede

Vi tror, at priserne skal stige over det kommende år. Helt konkret forventer vi, at priserne samlet set stiger med 1,3 procent i år og 1,3 procent næste år.

Men selvom, at der er udsigt til lidt højere priser i år end sidste år, behøver danskerne ikke ligge søvnløse over pri­va­tø­ko­no­mi­en. De seneste tal for lønstigninger viser, at lønnen stiger med 2,5 procent om året. Det er langt mere end priserne stiger – danskerne burde altså opleve at få flere penge mellem hænderne.

Ser vi fremad, forventer vi, at løn­stig­nin­ger­ne tiltager en smule. Danskerne kan derfor roligt sove trygt om natten, da der fortsat er udsigt til, at de får flere penge mellem hænderne, da lønningerne fortsat vil stige langt mere end priserne.

 

Relaterede artikler