Rentebetalinger på realkreditlån stiger

Danskernes rentebetalinger på boliglånet er steget kraftigt og trækker milliarder af kroner ud af boligejernes pengepunge. De samlede rentebetalinger ramte 5,3 mia. kr. i november. Det er 1,8 mia. mere end for et enkelt år siden.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Nationalbanken viser, at den gennemsnitlige rente inkl. bidrag på boligejernes realkreditlån lyder på 3,3%. Tallene dækker for november måned. Særligt siden sommeren 2022 begyndte renten at bevæge sig op sig op. I dag er den over 3%, hvor den ikke har været siden slutningen af 2012. Renten inkl. bidrag bundede i foråret 2021 på 1,5%. Boligejernes gennemsnitlige rente er dermed mere end fordoblet på bare 2½ år.

Danskernes ren­te­be­ta­lin­ger på boliglånet er steget kraftigt og trækker milliarder af kroner ud af boligejernes pengepunge. De samlede ren­te­be­ta­lin­ger ramte 5,3 mia. kr. i november. Det er 1,8 mia. mere end for et enkelt år siden og hele 2,5 mia. mere end for to år siden.

De større ren­te­be­ta­lin­ger for boligejerne kommer fra flere fronter. Størstedelen af boligejerne med variabel rente har fået ny og væsentligt højere rente. De fleste havde en rente i minus for halvandet års tid siden, hvor den i dag er tæt på 4%. Samtidig har mange boligejere med fast rente valgt at konvertere lånet for at høste en kursgevinst mod at optage et nyt lån med en højere rente. Renten fastforrentede lån skød i vejret fra 2% i starten af 2022 til i dag at være tæt på 5%.

Den kraftige stigning i ren­te­be­ta­lin­ger­ne er sket i takt med den ekstremt kraftige stramning i pen­gepo­li­tik­ken, hvor cen­tral­ban­ker­nes højere renter er slået igennem. På sin vis er det formålet med pen­gepo­li­tik­ken. Cen­tral­ban­ker­ne vil lægge en dæmpe efterspørgslen i økonomien for at lægge en dæmper på inflationen. Her meget jordnært ek­sem­pli­fi­ce­ret med danske boligejeres ren­te­be­ta­lin­ger, som er drønet i vejret. Og missionen ser ud til at lykkes, hvor efterspørgslen er gået ned i økonomien, og inflationen er faldet ef­ter­tryk­ke­ligt.

Der er dog udsigt til, at stigningen i renterne er bremset betydeligt op på det seneste. Det gælder både lån md variabel rente og fast rente. Vi forventer, at 2024 kommer til at byde på ren­tes­ænk­nin­ger hos cen­tral­ban­ker­ne. Og holder det stik, så vil det også smitte af med lavere renter på danskernes boliglån.

Relaterede artikler