Meget få lånetilbud fra realkreditinstitutterne

Vi har igennem en lang periode på mere end et år set lånetilbuddene befinde sig meget lavt.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at boligejere og virksomheder modtog 13.208 lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne i april. Det er 7% flere end i marts. Det er dog samtidig en fortsættelse af de ekstremt få lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne, som vi har set gennem en længere periode. Statistikken går tilbage til 1996.

Fra januar til april er der afgivet i alt 48.654 lånetilbud. Det er 22% færre end i samme periode sidste år, som endda bød på rekordfå lånetilbud, hvis vi sammenligner den firemåneders periode tilbage i tid.

April bød på få lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne. Vi har igennem en lang periode på mere end et år set lånetilbuddene befinde sig meget lavt, og der er ikke noget, som tyder på, at det vender lige rundt om det nærmeste hjørne. De få lånetilbud er et spejl af ren­testa­bi­li­tet, en sløv start på året for bolighandlerne og nedgang i nybyggeriet af boliger.

Det der for alvor kan give flere lånetilbud, er fornyet aktivitet hos boligejerne i form af konverteringer. Men skal der for alvor gang i den på front, så skal der rentefald til på fastforrentede realkreditlån. Her har vi set renterne ligge ufatteligt stabilt på 4%-5% i lang tid, og som det ser ud lige i øjeblikket, så er der ikke rentefald på menuen lige foreløbig på de fastforrentede lån, men skulle det ske, så vil det også give flere konverteringer og fornyet stigning i lånetilbuddene.

Også antallet af lånetilbud til nybyggeri ligger lavt i april med 167 styks, mens antallet af lånetilbud til bolighandler ligger på et lidt højere niveau end vi har set de seneste måneder. Det ændrer dog ikke det store på, at det samlede billede viser et sjældent set dødvande i antallet af lånetilbud.

Relaterede artikler