Lejlighedspriserne faldt i januar

For første gang i knap et år falder lejlighedspriserne og der har indfundet sig stabilitet på boligmarkedet.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Boligsiden viser, at lej­lig­heds­pri­ser­ne faldt med -0,7% i januar. Det er først gang siden februar 2023, at lej­lig­heds­pri­ser­ne falder. Tager vi højde for sæson, er prisfaldet lidt mindre på -0,4%, men også det første fald siden februar sidste år. Lej­lig­heds­pri­ser­ne er 7% højere end for et år siden.

For første gang i knap et år falder lej­lig­heds­pri­ser­ne. Det skal formentlig tilskrives overgangen til de nye boligskatter, hvor en del lej­lig­heds­kø­be­re efter 1. januar skal betale mere i boligskatter på en stor del af lej­lig­heds­mar­ke­det. Det gav ekstra skub i lej­lig­heds­mar­ke­det op mod årsskiftet, og forventeligt et lavere tempo her efter årsskiftet. Derfor kommer dagens tal ikke som en kæmpestor overraskelse, og vi forventer også, at de sløjere takter for lej­lig­heds­mar­ke­det vil vare ved for en periode.

Det er værd at hæfte sig ved, at prisfaldet på lejligheder i januar er relativt lille. Tallene fra Boligsiden er beregnet som et gennemsnit over tre måneder. Derfor formodes prisfaldet i januar isoleret set at være større end det, som tallene i dag egentlig giver indikation af, men som er beregnet over de seneste tre måneder. Vi forventer, at der er prisfald i vente over en periode, hvor købere og sælgere igen skal finde hinanden. Det foreløbige fald sæ­son­kor­ri­ge­ret på -0,4% kan sammenholdes med faldet i lej­lig­heds­pri­ser­ne i 2022, hvor renterne steg. Dengang faldt priserne med mere end -1% hver eneste måned gennem et halvt år.

Tager vi et blik på huspriserne, så var de uændrede i januar, når der tages højde for sæson. Huspriserne er i dag 4,2% højere end for et år siden.

Bredt for boligmarkedet har der indfundet sig en stabilitet. Vi skal et år tilbage for at spore de seneste prisfald på huse, som kom på ryggen af høj inflation, stigende renter og økonomisk usikkerhed. Men der er kommet ro på netop de ting, og det har givet mere ro på boligmarkedet.

Ser vi videre ind i 2024, så forventer vi svage prisstigninger på boligmarkedet som helhed. Huspriserne ser vi med lille pil op, mens lej­lig­heds­mar­ke­det omvendt vil være præget af overgangen til de nye boligskatter og vise prisfald. Inden overgangen har vi set, at lej­lig­heds­pri­ser­ne har haft ekstra fart på, og her efter overgangen forventer vi mere afmatning med prisfald til følge på den del af boligmarkedet.

Relaterede artikler