Få tvangsauktioner i april

Vi er inde i en lang periode med meget få tvangsauktioner herhjemme, som har stået på siden begyndelsen på 2021.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i april blev bekendtgjort 115 tvangs­auk­tio­ner herhjemme, når der tages højde for sæson. Det er 6 flere end i marts. Samlet har årets første fire måneder budt på 491 tvangs­auk­tio­ner, og det er omkring 10% lavere end i samme periode sidste år.

April bød på ganske få tvangs­auk­tio­ner. Vi er inde i en lang periode med meget få tvangs­auk­tio­ner herhjemme, som har stået på siden begyndelsen på 2021. Godt nok er vi et lille stykke fra de helt rekordlave niveauer, men omvendt et langt stykke fra tiden før corona. Det vidner om ganske solide boligejere og stærkt boligmarked.

Det lave antal tvangs­auk­tio­ner kommer på trods af mærkbart højere renter og en tid med skyhøj inflation. Renten på et variabelt forrentet realkreditlån lyder i dag på omkring 4%, mens det var tæt på 0% for lidt mere end to år siden.

Det er særligt det stærke arbejdsmarked, som medvirker til at holde tvangs­auk­tio­ner­ne lave. Beskæftigelsen er rekordhøj og ledigheden ganske lav. Dertil har danskerne høje opsparinger og en lav udlånsvækst. Og så medvirker det stærke boligmarked til, at det er lettere at sælge boligen i fri handel, hvis der opstår be­ta­lings­pro­ble­mer.

Også re­stan­ce­pro­cen­ten, som angiver hvor stor en del af re­al­kre­di­ty­del­sen, som boligejerne ikke kan betale, er lav. Den lyder aktuelt på 0,15%, som er tæt på det laveste niveau siden før finanskrisen.

Relaterede artikler