Få lånetilbud i maj

Der er ikke noget, som tyder på, at det vender lige rundt om hjørnet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der i maj blev afgivet 11.712 lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne til boligejere og virksomheder. Det er nogenlunde på linje med, hvad vi har været vidne til i de seneste måneder. Statistikken går tilbage til 1996.

Maj skriver sig ind i rækken af måneder med utroligt få lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne. Starten på 2024 har været utrolig sløv, hvad angår antallet af lånetilbud, og der er ikke noget, som tyder på, at det vender lige rundt om hjørnet. Det er især renteudsving, som kan sende lånetilbuddene i vejret, men der er ikke for alvor noget, der peger i den retning i øjeblikket.

Antallet af lånetilbud lyder på 60.085 i årets første fem måneder til sammen. Det er 21% færre end i samme periode af 2023. Sidste år var vi vidne til det laveste antal lånetilbud i statistikkens historie, men den rekord kan meget vel blive slået i år, hvis lånetilbuddene fortsætter på det nuværende niveau.

Det der skal til for, at vi for alvor ser en fornyet stigning i lånetilbuddene, er yderligere rentefald på i de fastforrentede re­al­kre­di­tren­ter. Det vil nemlig give anledning til fornyet kon­ver­te­rings­ak­ti­vi­tet, som så påvirker lånetilbuddene i opadgående retning. Her har vi set renterne ligge ufatteligt stabilt i mere end et år omkring 4%-5%, og der er ikke meget, som tyder på, at det billede kommer til at ændre sig markant lige nu. Her skal man dog huske på, at renteryk ofte kommer uventet, og det kan da heller ikke udelukkes, at vi pludseligt står i et nyt kon­ver­te­rings­vin­due.

Relaterede artikler