Få lånetilbud fra realkreditinstitutterne

Antallet af nye lånetilbud fra realkreditinstitutterne er kørt helt i sænk.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61

Nye tal fra Finans Danmark viser, at re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne gav 11.751 lånetilbud til boligejere og virksomheder i januar. Det er 27% færre end i december. Antallet af lånetilbud ligger i den helt lave ende historisk set. Siden 1996 er der i gennemsnit givet 30.000 låntilbud om måneden.

Antallet af nye lånetilbud fra re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter­ne er kørt helt i sænk. Mere stilstand på bolighandlerne efter overgangen til de nye boligskatter, ekstremt få nybyggerier og en generelt lav kon­ver­te­rings­ak­ti­vi­tet trækker lånetilbuddene ned i et omfang, som er blandt de laveste gennem historien. Statistikken strækker sig tilbage til 1996, og der er blot tre gange oplevet færre låntilbud end i januar i år.

Ofte er det især renteændringer og lå­ne­kon­ver­te­rin­ger hos boligejerne, som giver skub i lånetilbuddene. Det så vi senest i 2022, hvor renterne steg, og mange boligejere benyttede situationen med de højere renter til at konvertere det fastforrentede lån og skære af restgælden. Dengang toppede antallet af lånetilbud med mere end 36.000 på en enkelt måned i marts 2022. Også i 2020 var der gang i lånetilbuddene, hvor renterne dykkede og åbnede op for ned­kon­ver­te­rin­ger. Det gav store kon­ver­te­rings­bøl­ger og helt op mod 57.000 lånetilbud på en enkelt måned i juli 2019.

Renterne har bevæget sig mere sidelæns det seneste halvandet år med en fast rente på 4%-5%. Mange boligejere med fast rente har allerede omlagt re­al­kre­dit­lå­net for at skære af restgælden, og derfor har vi kun set et begrænset omfang af lånetilbud. Der kan dog være udsigt til rentefald gennem 2024, og det kan potentielt åbne for kon­ver­te­rings­mu­lig­he­der. Intet står mejslet i sten, særligt når det kommer til renter, men hvis rentefaldet bliver tilstrækkeligt stort, så vil vi også på ny se konverteringer og en stigning i lånetilbuddene i 2024. Det er bestemt ikke umuligt.

Relaterede artikler