Boligudbuddet vokser

Det højere boligudbud betyder, at vi skal tilbage til tiden lige før corona for at finde et tilsvarende antal Til-salg skilte rundt om i landet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at der ved udgangen af maj stod 46.064 boliger til salg herhjemme. Det er en stigning på 4,5% i forhold til måneden før. Også når vi tager højde for sæson stiger boligudbuddet ganske pænt. Antallet af Til-salg skilte fordeler sig med 32.815 på huse, 7.143 på lejligheder og 6.106 på sommerhuse.

Boligudbuddet fortsætter med at vokse. Siden årsskiftet er boligudbuddet steget med næsten 10%, når vi tager højde for sæson. Det højere boligudbud betyder, at vi skal tilbage til tiden lige før corona for at finde et tilsvarende antal Til-salg skilte rundt om i landet. Selvom stigningen i boligudbuddet lyder ganske dramatisk, så skal vi huske, at vi kommer fra et ekstremt lavt niveau under corona, og derfor mere er tale om en tilbagevenden til tiderne før corona.

Når boligudbuddet stiger, så bliver det selvsagt lettere for boligkøberne at finde en egnet bolig. Alene siden samme tid sidste år er boligudbuddet vokset med 15%, mens det sammenlignet med for tre år siden er vokset med 44%. Her var boligudbuddet også ekstremt lavt, og nåede i starten af 2022 ned på færre end 30.000. Når der er mere at vælge i mellem for boligkøberne, så har de også længere betænkningstid, og liggetiderne for boliger til salg, er da også længere i dag, end da det gik vildest for sig under corona.

I dagens tal har vi også fået tal for udbudspriserne i maj. Både huse og lejligheder steg i udbudspris i maj med henholdsvis 0,3% og 0,1%. Også når vi tager højde for sæson steg udbudspriserne. Udbudspriserne er generelt steget i langt de fleste måneder siden starten af 2023. For huse ligger udbudspriserne 4,3% højere end samme tid sidste år, mens det er 5,2% for lejligheder.

Godt nok har potentielle boligkøbere fået mere at vælge mellem det seneste år, men det sker til højere udbudspriser. Det højere boligudbud kan dog give boligkøberne et større for­hand­lings­rum, når den endelige pris på boligen skal findes, end hvad der var tilfældet, da det gik stærkest under corona.

Ser vi videre ind i 2024, forventer vi svag fremgang på boligmarkedet som helhed. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har i de seneste måneder mindet mere om tiden før corona, og det ser vi fortsætte. Huspriserne ser vi løfte sig med lille pil op, mens lejlighederne vil være præget af overgangen til de nye boligskatter, som for en periode kan give prisfald, men endnu er udeblevet.

Relaterede artikler