18% færre lejlighedshandler i januar

Lejlighedshandlerne dykker i januar. Boligmarkedet er dog tilbage på sporet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Ser vi specifikt på januar måned, så er lej­lig­heds­hand­ler­ne på niveau med januar sidste år, men ellers skal vi tilbage til 2013 for at finde et tilsvarende lavt niveau.

Lej­lig­heds­hand­ler­ne dykker i januar. Det kan formentlig skyldes overgangen til de nye boligskatter, som betyder højere boligskatter for en del lej­lig­heds­kø­be­re, hvis de køber efter 1. januar. Det gav en lille slutspurt op mod årsskiftet i lej­lig­heds­sal­get, mens det så omvendt bremser op i det nye år. Vi er derfor ikke synderligt overraskede over udviklingen, som viser sig, som man kunne forvente.

Før årsskiftet var der fremgang at spore i lej­lig­heds­sal­get i 4. kvartal, hvor der blev handlet 4% flere lejligheder end i 3. kvartal. Det var ventet, da køberne har været interesseret i at sikre sig en skatterabat på de boliger, som stod til at stige i skat i forbindelse med overgangen til de nye boligskatter. Det betyder så omvendt, at der i januar har været en nedgang i lej­lig­heds­sal­get, hvor skatterabatten ikke længere er en mulighed.

Tager vi et overordnet blik på bolighandlerne, så blev der i januar handlet 4.737 boliger – heraf 3.359 huse og 400 sommerhuse.

Boligmarkedet er tilbage på sporet. Bolighandlerne er i dag 13% højere end samme tid sidste år, og vi står med en han­del­sak­ti­vi­tet, hvor der er mere gang i den. Der er kommet ro på renter og inflation, mens frem­tids­ud­sig­ter­ne er mindre slørede end tidligere. Det har givet mere appetit på at gå på boligjagt.

Ser vi videre ind i 2024, forventer vi svag fremgang på boligmarkedet som helhed. Han­del­sak­ti­vi­te­ten har i de seneste måneder mindet mere om tiden før corona, og det ser vi fortsætte. Huspriserne ser vi løfte sig med lille pil op, mens lejlighederne vil være præget af overgangen til de nye boligskatter, som vil give prisfald.

Relaterede artikler