Rentestigning: 5%-lån tæt på kurs 98

5%-lånet med afdrag kliner sig op ad kurs 98. Vi skal tilbage til november sidste år for at finde et tilsvarende kursniveau. For nye boligejere betyder den seneste rentestigning, at det bliver en spids dyrere at finansiere boligkøbet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Renterne er den seneste tid krøbet opad igen. Det betyder, at 5%-lånet med afdrag i øjeblikket har en gennemsnitkurs på 98. De seneste par dage har vi set de 10-årige statsrenter i både USA, Tyskland og Danmark stige med omkring 0,15-0,20 procentpoint, og det smitter altså også af på de hjemlige re­al­kre­di­tren­ter.

5%-lånet med afdrag kliner sig op ad kurs 98. Det sker efter de seneste par dages ren­testig­nin­ger, og vi skal tilbage til november sidste år for at finde et tilsvarende kursniveau. De danske re­al­kre­di­tren­ter har ellers ligget ufatteligt stabilt i mere end et halvt år, hvor 5%-lånet i lange perioder har haft en kurs over 99.

De seneste 2,5 år har vi haft alt lige fra et 0,5%-lån til et 6,0%-lån i spil. Begyndelsen på 2021 bød på en rente på 0,5% på et 30-årigt fastforrentet lån, som altså i begyndelsen af oktober sidste år toppede med en rente på hele 6%. I dag står vi så med et renteniveau omkring 5%.

For nye boligejere betyder den seneste rentestigning, at det bliver en spids dyrere at finansiere boligkøbet. Den markant højere rente har allerede haft konsekvenser på boligmarkedet. Han­del­sak­ti­vi­te­ten er droslet ned fra det meget høje niveau, som vi så under coronakrisen, mens også priserne har haft en periode med pil ned.

For eksisterende boligejere med et fastforrentet lån betyder det, at konverteringer op i rente fortsat er på radaren. Aktuelt er det især boligejere med 0,5%-, 1%-, 1,5%-, 2%- og 2,5%-lån, hvor en opkonvertering kan være værd at overveje, da de kan skære mest af restgælden. Mange boligejere har dog allerede konverteret deres fastforrentede realkreditlån sidste år, hvor der blev omlagt lån for omkring 250 mia. kr.

Relaterede artikler