Rentefald: 4%-lånet står og tripper

4%-lånet ser for alvor ud til at kunne få comeback på boligejernes nethinde. Det var sidst tilfældet helt tilbage i februar. Det vil ske, hvis 5%-lånet ender dagen over kurs 100, og dermed lukker for tilbud fra i morgen.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Renterne har i det seneste stykke tid bevæget sig ned. Det smitter af på de hjemlige re­al­kre­di­tob­liga­tio­ner, hvor 5%-lånet med afdrag befinder sig med en gen­nem­snits­kurs akkurat under 100 – helt præcis 99,97 p.t. Slutter dagen med et kursniveau over 100, så er lånet fortid fra i morgen. Siden starten af november har kursen på 5%-lånet bevæget sig fra omkring 98 til nu lige under 100.

Det vil så for alvor bringe 4%-lånet tilbage på banen, som det toneangivende lån. 4%-lånet med afdrag har i øjeblikket en kurs på omkring 96. Det vil være første gang siden februar, at et 4%-lån vil være det toneangivende realkreditlån, hvis 5%-lånet lukker og slukker.

4%-lånet ser for alvor ud til at kunne få comeback på boligejernes nethinde. Det var sidst tilfældet helt tilbage i februar. Det vil ske, hvis 5%-lånet ender dagen over kurs 100, og dermed lukker for tilbud fra i morgen. November og starten af december har budt på et mærkbart fald i renterne, og det smitter altså også af på lå­ne­mu­lig­he­der­ne for boligejerne.

Rentefaldet kan påvirke boligmarkedet og boligpriserne positivt, da det er blevet lidt billigere at låne til drømmeboligen. Huspriserne er allerede steget de seneste 8 måneder med næsten 3%, mens lejligheder er steget næsten 7% i de seneste 7 måneder, når vi tager højde for sæson. Det skyldes blandt andet, at vi har set renterne holde sig i ro.

Baggrunden for de faldende renter er, at inflationen også er lavere. Sidste år svingede cen­tral­ban­ker­ne rentehammeren adskillige gange for at tøjle den skyhøje inflation, og det gav mærkbart dyrere bo­lig­fi­nan­si­e­ring til danskerne. Men med udsigt til, at der er kommet styr på inflationen, er der også udsigt til, at cen­tral­ban­ker­ne ikke længere forhøjer renterne og ligefrem sænkerne dem ind i næste år. Det resulterer i det rentefald, som vi aktuelt ser.

De seneste tre år har vi haft alt lige fra et 0,5%-lån til et 6,0%-lån i spil. Begyndelsen på 2021 bød på en rente på 0,5% på et 30-årigt fastforrentet lån, som altså i begyndelsen af oktober sidste år toppede med en rente på hele 6%. I dag står vi så med en rente på tærsklen til 4%.

Relaterede artikler