Prisnedslag på bolighandler lyder på omkring 7%

Selvom prisnedslagene dermed er lavere end i de foregående kvartaler, så befinder vi os stadig omkring det højeste punkt i 8 år. Udbudspriserne har i en del tilfælde ikke reflekteret den pris, som markedet har været i gang med at tilpasse sig til.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Nye tal fra Finans Danmark viser, at prisnedslagene i forbindelse med bolighandler lyder på omkring 6-7% i 2. kvartal. Det gælder for alle tre boligtyper. Til sammenligning lå de omkring 4%-5% for lidt over et år siden. Prisnedslagene udtrykker hvor meget prisen i gennemsnit flytter sig fra den første udbudspris til den aktuelle salgspris. Prisen på en udbudt bolig kan dermed både blive justeret i den periode, boligen står til salg, og i forbindelse med indgåelsen af selve handlen.

I 2. kvartal blev huse handlet til -7,6% lavere end første udbudspris. Det er et lavere nedslag end i de to foregående kvartaler, hvor nedslagene i gennemsnit lød på henholdsvis -11,1% og -10,3%. For lejligheder var prisnedslaget i gennemsnit på -6,1% i 2. kvartal. Her peger pilen også ned i forhold til de to foregående kvartaler. Også når vi tager højde for sæson peger nedslagene ned for både huse og lejligheder, men dog ikke lige så mærkbart.

Godt og vel 7% lød prisnedslagene på i 2. kvartal, når en bolighandel skulle i hus. Selvom prisnedslagene dermed er lavere end i de foregående kvartaler, så befinder vi os stadig omkring det højeste punkt i 8 år. Udbudspriserne har i en del tilfælde ikke reflekteret den pris, som markedet har været i gang med at tilpasse sig til. Der har altså været et større skel mellem sælgers forventninger og købers muligheder, men det ser ud til, at de igen så småt begynder at nærme sig hinanden igen.

Prisnedslagene har indfundet sig på et lavere leje end i de seneste to kvartaler. Det til trods er vi stadig nær det højeste punkt i 8 år for huse og 9 år for lejligheder. Det gennemsnitlige prisnedslag på et hus på 140 kvm. lyder på 186.000 kr. i 2. kvartal, mens det for en lejlighed på 100 kvm. er på 218.000 kr.

Boligmarkedet har siden de sløje tider i efteråret og vinteren budt på fremgang. I 2. kvartal steg huspriserne med 3,1%, mens lejligheder er steget med 4,1%. De seneste prisstigninger på boligmarkedet kommer efter en periode med mærkbare prisfald. Priserne er derfor stadig lavere end for et år siden. Huspriserne er -3,7% lavere sammenlignet med samme tidspunkt sidste år, og lej­lig­heds­pri­ser­ne er -4,4% lavere. Også antallet af bolighandler ser bedre ud, og er steget de seneste 8 måneder i streg, når man tager højde for sæson.

Der er derfor grund til at tro, at prisnedslagene herfra vil fortsætte sta­bi­li­se­rin­gen i takt med, at der igen har indfundet sig bedre takter på boligmarkedet. Sælgerne har justeret deres forventninger til den nye virkelighed med højere renter, mens køberne igen så småt er kommet ud af busken efter sidste års massive økonomiske usikkerhed.

Relaterede artikler