Mærkbart højere boligrenter på vej

Boligejere med rentetilpasningslån står til et gedigent rentesmæk fra årsskiftet. De er samtidig vidne til, at deres nye rente kan ende tæt på det højeste punkt i 14 år, hvis resultatet holder de kommende dage.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

I dag starter denne uges ren­te­til­pas­nings­auk­tio­ner hos Totalkredit, for de boligejere som skal have ny rente pr. 1. januar. Det foreløbige resultat på F1 lyder på 3,90%, for F3 på 3,40% og F5 på 3,38%. Det er tæt på det højeste renteniveau sat ved en auktion hos Totalkredit i 14 år – kun overgået af auktionen tilbage i maj i år. Auktionerne løber frem til og med på onsdag.

Boligejere med ren­te­til­pas­ning­s­lån står til et gedigent rentesmæk fra årsskiftet. De er samtidig vidne til, at deres nye rente kan ende tæt på det højeste punkt i 14 år, hvis resultatet holder de kommende dage. De pågældende boligejere kommer fra en rente med negativt fortegn eller meget tæt på 0%, men må sande, at den tid er forbi. Det betyder, at der efter juleferien skal findes ekstra plads i budgettet til den højere ydelse.

F3-renten blev for tre år siden fastsat til -0,33%. Den rente ender efter alt at dømme på 3,40%, hvis dagens resultat holder ved. Det giver en stor stigning på ca. 1.000 kr. i den månedlige ydelse efter skat pr. lånt million, hvis man har et lån med afdrag. Er lånet uden afdrag, så stiger den månedlige ydelse efter skat med ca. 2.300 kr. pr. lånt million.

I samme situation står de mange F5-lånere. Deres rente blev senest fastsat til +0,36% for fem år siden, og den står altså til at stige til 3,38%. Det giver månedlige stigninger i ydelsen på 860 kr. efter skat pr. lånt million, hvis lånet er med afdrag. Er det uden afdrag, så er lyder stigningen på 1.870 kr. om måneden. Det er en stor ekstra regning, som de pågældende boligejere står med, og det dækker alene udgifterne til bo­lig­fi­nan­si­e­rin­gen. Mange andre dele af forbruget er også steget i pris.

De boligejere, som får ny rente pr. 1. januar, kommer alle fra et F3- eller F5-lån. En del har i forbindelse med re­fi­nan­si­e­rin­gen valgt at skifte til et F1-lån, men det giver altså tilsvarende stigninger i den månedlige ydelse, da F1-renten også er betragteligt højere end tidligere.

Den mærkbare stigning i boligrenterne kommer på baggrund af massive ren­te­for­hø­jel­ser hos Den Europæiske Centralbank, ECB, og Nationalbanken. Herhjemme er Nationalbanken på lidt mere end et år gået fra en rente på -0,60% til i dag 3,60%, og det medvirker til at hive boligrenterne med op. Boligejerne har derfor oplevet de kraftigste ren­testig­nin­ger i årevis. Vi forventer dog, at tiden med ren­te­for­hø­jel­ser hos ECB og Nationalbanken er ovre for nu.

Relaterede artikler