Boligudbuddet peger en anelse op i juni

Der er dog tale om en ganske beskeden stigning og i det store billede, står boligudbuddet mere eller mindre stille i 2023. Gik man som boligkøber og håbede på et markant større udvalg, så er man blevet skuffet.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at antallet af Til-salg skilte på boligmarkedet steg med 1.413 boliger i juni svarende til 3,3%. Stigningen i udbuddet i juni er lidt højere, end vi har set i de foregående måneder, men trods det, så er der fortsat tale om en lille stigning for årstiden.

Tager vi højde for sæson, så stod boligudbuddet fuldstændig bomstille med et yderst marginalt fald på -0,06%. Der står i dag et salgsskilt i forhaven på 32.192 huse, mens 6.838 lejligheder står til salg. Er man på udkig efter et sommerhus, er der i dag 5.009 sommerhuse til salg.

Ser vi på det første halve år af 2023, så er boligudbuddet skrumpet med -0,8%, når vi tager højde for sæson. Det er særligt lejligheder og sommerhuse, som der er kommet færre til salg af i gennem 2023. Her er udbuddet for lejligheder faldet med -17% og -3% for sommerhuse. Omvendt ser det ud for huse, hvor udbuddet er steget med 4%.

Boligudbuddet peger en anelse op i juni. Der er dog tale om en ganske beskeden stigning og i det store billede, står boligudbuddet mere eller mindre stille i 2023. Gik man som boligkøber og håbede på et markant større udvalg, så er man blevet skuffet. Boligsælgerne holder sig mere tilbage, mens boligsalget har genfundet lidt af melodien.

Det lave antal salgsskilte på boligmarkedet medvirker til at holde en hånd under priserne. Boligpriserne er de seneste tre måneder steget med omkring 3% for huse og 4% for lejligheder, når vi tager højde for sæson. Når udbuddet stiger, får køberne bedre kort på hånden, og det samme gælder, så den anden vej rundt, når udbuddet falder. En opbremsning i udbuddet bremser noget af den effekt, som ellers har påvirket boligpriserne negativt gennem det seneste års tid med et stigende udbud.

Boligkøberne har dog stadig mere at vælge i mellem, hvis vi sammenligner med situationen for et år siden. Sammenlignet med sidste år er udbuddet af boliger vokset med 6.400 boliger. Det svarer til en stigning på 17%. Det er især huse, som der er kommet mere at vælge af, mens som­mer­hus­mar­ke­det også ligger højere i forhold til for et år siden. Lej­lig­heds­mar­ke­det ligger derimod pandekagefladt med et fald på -1%.

Relaterede artikler