Boligpriserne stiger for 7. måned i streg

Siden vinter blev til forår har boligpriserne atter haft pil op, om end prisstigningerne er i den mindre ende af skalaen. De mere positive vinde på boligmarkedet kommer i forlængelse af, at den værste storm på renter og økonomi har lagt sig.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Boligsiden viser, at både hus- og lej­lig­heds­pri­ser­ne steg i oktober. Huspriserne steg godt nok kun med 0,01%, men en stigning er det trods alt. Lejlighederne steg med 0,8%. Også når vi tager højde for sæson pegede pilen op, hvor stigningen på huse er noget mere synlig med 0,5%, mens lejligheder steg med 1,3%.

Boligpriserne stiger for syvende måned i streg. Siden vinter blev til forår har boligpriserne atter haft pil op, om end pris­stig­nin­ger­ne er i den mindre ende af skalaen. De mere positive vinde på boligmarkedet kommer i forlængelse af, at den værste storm på renter og økonomi har lagt sig. Det giver stigende priser og flere bolighandler. I slutningen af sidste år så vi priserne drøne ned, mens bolighandlerne befandt sig omkring det laveste i 10 år.

Huspriserne er steget de seneste 8 måneder i træk med 2,9%, mens lejligheder er steget de seneste 7 måneder i streg med 6,7%, når vi tager højde for sæsonudsving. Det skal dog med, at huse og lejligheder faldt med omkring 9% i tiden inden. Ser vi på antallet af bolighandler, så er de også blomstret op i 2023.  Bolighandlerne ligger godt 30% højere end samme tid sidste år, og langt størstedelen af månederne i år har budt på fremgang i boligsalget. I slutningen af sidste år nåede bolighandlerne ned på omkring det laveste i 10 år, men siden har pilen altså peget op.

Fremgangen på boligmarkedet sker efter, der er kommet mere ro på renterne. Det er ikke fordi, at vi har været vidne til deciderede rentefald, men renterne ser ud til at have toppet for nu, hvis det går, som vi forventer. Det får boligkøberne mere på banen igen. Hertil har dansk økonomi sneget sig udenom en større krise, og beskæftigelsen stiger fortsat, mens ledigheden holder sig lav. Det er med til at give ro hos danskerne og overvejende boligkøbere.

Vi forventer, at boligpriserne vil fortsætte en svag stigning i den nærmeste fremtid, herunder for lejligheder i de større byer og de dyreste huse som følge af den skatterabat, der gives til eksisterende boligejere ved overgangen til de nye bo­ligskat­te­reg­ler ved årsskiftet. I første halvår af 2024 forventer vi en afdæmpet udvikling i boligpriserne, da der i områder med stigende boligskat og skatterabat kan komme negativ påvirkning på priserne. Fra andet halvår forventer vi igen moderat stigende boligpriser i takt med udsigt til faldende boligrenter.

Relaterede artikler