13.191 lånetilbud i maj

Lånetilbuddene for en maj rammer det laveste i mindst 27 år. De seneste år har budt på alt fra handelsrekorder på boligmarkedet til konverteringsbølger for milliarder af kroner, men 2023 er kommet anderledes roligt i gang.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55

Friske tal fra Finans Danmark viser, at antallet af lånetilbud fra landets re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter lyder på 13.191 i maj. Det er det laveste for en maj måned i statistikkens historie. Statistikken går tilbage til 1996.

I årets første fem måneder har der været i alt 75.920 lånetilbud. I samme periode sidste år var der 135.666 lånetilbud. Det svarer til en tilbagegang på hele -44%. Vi skal tilbage til 2014 for at finde en tilsvarende periode med samme lave aktivitet i lånetilbuddene som i år.

Lånetilbuddene for en maj rammer det laveste i mindst 27 år. De seneste år har budt på alt fra han­dels­re­kor­der på boligmarkedet til kon­ver­te­rings­bøl­ger for milliarder af kroner, men 2023 er kommet anderledes roligt i gang. Renterne stiger ikke længere, mens boligmarkedet tager sig en puster. Det sender færre boligejere i retning af et lånetilbud fra deres re­al­kre­di­tin­sti­tut.

Antallet af lånetilbud ligger dog ikke fuldstændig øde hen, men den er begrænset i forhold til de seneste års hektiske tempo. I dag ligger renten på et fastforrentet lån på 5% mod 2% ved starten af sidste år, og det findes der fortsat boligejere, som udnytter til at skære i restgælden. Mange har dog allerede omlagt, og det gør antallet af lånetilbud til konverteringer mindre. Antallet af bolighandler er også steget fra vinterens bundniveauer, men ligger fortsat markant under sidste år, og det giver også færre lånetilbud til boligkøb.

Vi forventer, at det relativt lave antal lånetilbud vil fortsætte i de kommende måneder. Der er intet der tyder på store udsving i renterne lige rundt om hjørnet, som på ny kan sende boligejerne afsted i nye og store kon­ver­te­rings­run­der.

Relaterede artikler