5 råd til at overleve januar med få kroner på kontoen

Den søde juletid er forbi, og for mange danskere betyder det ekstra forbrug i højtiden, at der er få kroner på kontoen i januar. Men du kan sagtens få en god start på det nye år alligevel. Vi har samlet 5 gode råd til en januar med få kroner på kontoen.

1. Gå ombord i dine køkkenskabe – og planlæg dine indkøb

Dit køleskab, dine køkkenskabe og din fryser gemmer på guld – hvis du husker at udnytte al maden. På et år kan din husholdning ifølge stopspildafmad.org spare over 7.000 kr. Og om måneden kan du spare op til 4 timer i madindkøb. Gør f.eks. som su­per­mar­ke­der­ne og stil de ældre (og de åbne) fødevarer forrest i køleskabet/skabet - og helst på en hylde i din øjenhøjde - så du hele tiden er opmærksom på maden og husker at bruge den. Gem dine rester et centralt sted i køleskabet og brug dem i al din madlavning, uanset om det er hverdagsmad eller gæstemad. Mangler du madvarer, så skriv tingene på en liste og køb kun dét, der står på listen.

2. Pas på tøjbutikkernes udsalgsfælder

Ifølge Danmarks Statistik brugte hver husstand i Danmark - fra storfamilier til singler - i gennemsnit 14.800 kroner sidste år på tøj. Det er 2.500 kroner mindre end for ti år siden og skyldes først og fremmest, at tøj er blevet billigere. Danskerne nyder godt af de tusindvis af kampagnetilbud, kundekort med rabatter samt masser af udsalg – ikke kun i vinter- eller sommerhalvåret, men stort set hele året rundt. Selvom der kan være penge at spare på januarudsalget, så gå ikke på tilbudsjagt med bind for øjnene. Overvej hvad du har brug for og køb kun dette. Læg evt. et budget for din udsalgsjagt, inden du bliver fanget af til­bud­s­stem­nin­gen og bruger flere penge, end du har.

3. Skil dig af med de ting, du ikke bruger

Er kontoen tæt på nul, kan du give din økonomi et ekstra boost ved at skille dig af med de ting, du ikke bruger, og som kan få værdi for andre. Ifølge DBA's genbrugsindeks for 2019 genbruger danskerne som aldrig før. Knap 8 ud af 10 danskere har handlet brugt inden for de seneste 12 måneder, og en dansker køber i gennemsnit brugte varer for over 5.000 kr. om året. Markedet for brugte ting er med andre ord stærkt stigende, og det er blevet mainstream og moderne at købe ting på loppemarkeder og på diverse online-handelspladser. Så selvom dit klædeskab ikke bugner af mærkevarer, eller dine møbler ikke er klassisk dansk design, kan der med stor sandsynlighed sagtens findes købere til flere af tingene, som du kan komme af med på loppemarkeder eller online, herunder bl.a. DBA og Facebook Marketplace.

4. Få masser af oplevelser helt gratis

Danskerne benytter sig i stigende omfang af det efterhånden kæmpe udbud af strea­m­ingtje­ne­ster. Ifølge undersøgelse foretaget af Slots- og Kul­tursty­rel­sen i 2018 streamer 62 procent af danskerne serier, film, videoklip, tv, programmer og nyheder ugentligt, og en gennemsnitlig dansk husstand bruger 584 kroner på strea­m­ingtje­ne­ster. Men du behøver ikke have pengepungen fremme for at blive underholdt i januar. Nettet bugner af muligheder, som enten er helt om­kost­nings­frit eller ikke koster alverden. Bl.a. kan du streame film helt gratis i en måned hos flere udbydere. Og på Filmstriben eller Filmcentralen er de altid gratis. Husk selvfølgelig også dit lokale bibliotek til at låne musik, film og magasiner helt gratis.

Derudover kan du besøge flere museer gratis, fx kan du i København opleve Glyptoteket, som er gratis om tirsdagen. Thorvaldsens Museum er gratis om onsdagen. Og Arbejdermuseet er gratis, hvis du er medlem af et fagforbund. Hvis du ikke gider bevæge dig uden for en dør i januarkulden, kan du via Google Art Project se kunstværker fra alle museer i verden til 0 kroner.

5. Tal med din rådgiver

Hvis din konto trods mådehold og gode intentioner fortsat står i minus, kan du altid spørge en rådgiver i banken om dine øvrige muligheder. En rådgiver kan hjælpe dig med at få overblik over, om et forbrugslån måske er løsningen. Eller om en kassekredit, et kreditkort eller et bevilget overtræk måske er en bedre løsning i forhold til dine aktuelle behov og din fremtidige økonomi.

Hvis du overvejer at låne et større beløb, kan du se på, om du kan låne pengene på en anden måde end ved at optage et lån til forbrug. Hvis du har friværdi i din bolig, kan du måske omlægge dit eksisterende realkreditlån eller optage et tillægslån, hvor både renter og de samlede omkostninger er væsentlig lavere end på forbrugslån.

Se også

Få rådgivning om budget

Ønsker du at få bedre overblik over din økonomi, er du velkommen til at kontakte din rådgiver direkte eller ringe til os på 38 48 48 48 - vi står klar alle hverdage kl. 8-20 og i weekenden kl. 10-16. Du kan også udfylde formularen herunder, så hører du fra os inden for to hverdage.

Emne

Undlad venligst at skrive dit CPR-nummer eller andre personfølsomme informationer her.

Dine oplysninger

Hvilket tidsrum vil du helst kontaktes i?

Behandling af personoplysninger

Dine oplysninger behandles fortroligt. Vi indsamler og behandler kun personoplysninger til specifikke formål, og vi sletter oplysningerne igen, når vi ikke længere har et lovligt formål med at opbevare og behandle dem. Du kan læse mere om bankens behandling af personoplysninger her.