Sådan får du råd til både hverdag og fest
Få seks enkle råd, der måske kan gøre det nemmere at få økonomien til at hænge sammen til den store begivenhed.
Rundt om i landet springer årets konfirmander ud i hobetal, og mange bliver fejret med store fester og kæmpe pengegaver. Se hvordan du som forælder kan hjælpe konfirmanden med pengebunken - så der bliver råd til tant og fjas, uden at pengene forsvinder op i den blå luft.
Det er de færreste konfirmander, der gider få tudet ørerne fulde med forældres formynderiske krav om ikke at bruge alle pengene på én gang. Men du kan sagtens fortælle, at det er både sund fornuft og god adfærd at holde lidt igen med forbruget. Der er nemlig masser af læring og god erfaring for dit barn i at afholde sig fra at fare ud i butikkerne med det samme og i stedet at lægge en plan for, hvordan drømmene kan gå i opfyldelse på længere sigt.
Den seneste iPhone, en cool racercykel eller en fed koncertoplevelse. Der er sikkert nok af ønsker på listen, men det er sjældent, at pengegaverne strækker til dem alle. Derfor er der alt mulig grund til at hjælpe dit barn med at lave en prioriteret liste over ønskerne og priserne på dem hver især. På den måde kan I danne jer et overblik over den samlede udgift og regne på, hvad der er realistisk at købe nu - og hvad der kan spares op til på længere sigt.
Iført nyt tøj holder mange konfirmander fri fra skole mandagen efter konfirmationen for sammen med vennerne at tage en tur i forlystelsespark, biografen, på shopping osv. Nogle konfirmander betaler selv gildet, mens andre får finansieret dagen af forældrene. Uanset hvilken løsning I vælger, er det en god ide at tale med dit barn om forventningerne til dagen, og hvad loftet over forbruget skal være. Så kan barnet selv vurdere, hvad der skal prioriteres, og hvad der ikke er så vigtigt at bruge penge på. I øvrigt er det en rigtig god ide, at dit barn medbringer et Mastercard debit i stedet for en masse kontanter for at minimere risikoen for tyveri.
Hvor ofte er dit barn kommet på nye ideer om ting eller oplevelser, de gerne vil have, og som koster penge? Formentlig et hav af gange i sit 13-15-årige liv. Og så er det rart at have penge på kontoen til at kunne indfri nogle af dem, efterhånden som ønskerne opstår. I Arbejdernes Landsbank kan du oprette en konfirmationskonto det år, dit barn bliver konfirmeret. Der kan sættes op til 25.000 kroner ind på kontoen, og renten er 5 %* frem til 1. december samme år. Det er praktisk at have sin egen opsparing, når dit barn rammer ungdomsårene, for alvor skal stå på egne ben og for eksempel skal tage kørekort, betale indskud til en lejlighed eller ud på en jordomrejse.
*) Rentesatsen er variabel. Der tilskrives renter én gang om året. Eksempel på nominel årlig rente: Indestående på kontoen pr. 30. april er 25.000 kr., den årlige nominelle rente er 2,96 %. Så vil beløbet 1. december være vokset til 25.736 kr.