5 gode råd: Undgå at få misbrugt dine personlige oplysninger

5 gode råd: Undgå at få misbrugt dine personlige oplysninger

I disse uger er mange af vores kunder blevet kontaktet af svindlere, der udgiver sig for at være fra banken, og som franarrer særligt ældre kunder deres personlige oplysninger, bl.a. NemID og adgangskoder. Husk, aldrig at dele dine personlige oplysninger med nogen.

Det er en rigtig god ide at være ekstra opmærksom på mistænksomme telefonopkald samt mails og sms-beskeder, der måtte ticke ind i indbakken og på telefonen de kommende uger. Mange af vores kunder har på det seneste modtaget falske opkald, hvor de er blevet bedt om at dele personlige oplysninger.

Særligt ældre kunder er blevet franarret deres NemID og adgangskoder. Vi opfordrer ALLE til at lægge på og IKKE dele personlige oplysninger.

Dine oplysninger kan hurtigt blive misbrugt

Det kan ofte være svært at gennemskue, om et opkald, en mail eller sms er falsk, og derfor skal du som udgangspunkt ALDRIG videregive personlige oplysninger over telefonen, trykke på link eller videregive dine oplysninger til andre.

Havner dine personfølsomme oplysninger først i hænderne på de forkerte på nettet, er der stor risiko for, at de kan blive misbrugt til at købe varer på din regning eller til at få adgang til din bankkonto.

5 gode råd

Herunder finder du fem gode råd til, hvordan du bedst sikrer dig mod misbrug af dine personlige data og i værste fald identitetstyveri.

1. Giv aldrig dine data via mail eller telefon - heller ikke til familie eller venner

Svindlerne vil som regel rigtig gerne have, at du trykker på link, åbner filer eller besvarer mails med oplysninger om dine personlige data. Men uanset hvor velmenende, ægte og ærlig afsender synes at være, skal du aldrig afgive dine personlige data til vedkommende - hverken via mail eller telefon, som er de oftest brugte værktøjer til at opfange oplysninger om dig. Du bør heller ikke sende mails eller sms'er med personlige oplysninger til et familiemedlem, god ven eller lignende - både fordi oplysningerne er uvedkommende for selv tætte relationer, og fordi personlige mails sjældent krypteres.

2. Dit nøglekort er dit - og kun dit

Dit nøglekort og dine adgangskoder og pinkoder er og bliver personlige, så send ALDRIG dine fortrolige oplysninger som kodeord eller billeder af dit nøglekort til andre. NemID appen til din mobiltelefon er et godt alternativ til nøglekortet, der gør det nemmere for dig at logge på f.eks. netbank og sværere for svindlere at få adgang til dine NemID-oplysninger. 

Læs mere om NemID app

video Play

Kom i gang med NemID app

3. Aflever aldrig din pinkode til mobilbank

Det kan være besnærende at give sin pinkode til en partner eller ægtefælle, hvis mobilbank lige skal tjekkes eller bruges til eksempelvis at overføre penge. Med lad være med det. Uanset hvor godt du kender personen, du udleverer koden til, øges risikoen for misbrug. Så hold din 4-cifrede pinkode for dig selv - det bliver du glad for på langt sigt.

4. Brug snedige kodeord

Din mail, Facebook-konto eller din alarm med videoovervågning kan blive hacket, hvis dine kodeord ikke er stærke nok. Og får hackerne først adgang til dine konti eller internetforbundne produkter i dit hjem, får de også adgang til dine personlige oplysninger. Sørg for at bruge gode og sikre kodeord til beskyttelse af dine personlige oplysninger.

Sådan laver du et stærkt kodeord

5. Undgå at bruge samme kode alle steder

Undgå at bruge den samme kombination af brugernavn og password til mange forskellige tjenester på internettet. Bruger du det samme kodeord overalt, og finder svindlerne først ud af, hvad dette kodeord er, kan de få adgang til alt dit indhold og alle dine internetforbundne produkter i dit hjem. Mange forskellige adgangskoder kan være rigtig svære at huske, og derfor kan du overveje at få en password-manager, der gør det let og sikkert at holde styr på alle dine passwords med bare én kode.

Læs mere om password-manager

Download app: Mit digitale selvforsvar
Forbrugerrådet Tænk

Download app: Mit digitale selvforsvar

Forbrugerrådet Tænks gratis app hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Download i App Store

Download i Google Play