Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Andre forhold, der kan have betydning for dit barns læring

Andre forhold, der kan have betydning for dit barns læring

Lyd

Detaljeorienterede børn foretrækker som oftest ro, mens helhedsorienterede børn fint kan koncentrere sig med lyd i baggrunden.

Lys

Detaljeorienterede børn foretrækker som oftest meget lys, mens helhedsorienterede børn godt kan arbejde i dæmpet belysning.

Temperatur

Detaljeorienterede børn foretrækker kølige lokaler, mens helhedsorienterede børn foretrækker varme rum. Som forældre tror vi, at vi ved, om barnet fryser eller ej, men lyt hellere til barnet.

Indretning

Nogle børn har brug for at sidde på en stol ved et bord, når de skal koncentrere sig. Andre kan sagtens koncentrere sig, når de sidder i en sofa eller ligger på gulvet.

Alene

Hvis dit barn foretrækker at arbejde alene, er det vigtigt, at du giver korte instruktioner, og så trækker dig tilbage, når barnet skal arbejde – men altid så du kan tilkaldes, hvis barnet har brug for det.

Par

Hvis dit barn foretrækker at arbejde i par, er det vigtigt, at du giver dig tid til at sidde ved barnet – også selvom barnet har let ved opgaverne. Det er også fint, hvis barnet kan lave skolearbejdet sammen med en kammerat eller en søskende.

Gruppe

Hvis dit barn foretrækker at arbejde i grupper, må du tænke lidt kreativt. Du kan f.eks. opfordre pædagogerne i SFO til at lave en lektiecafe. Eller det kan være en god ide at lave en lektiegruppe med børn, der lærer på samme måde.

Variation

Nogle børn foretrækker nogle gange at arbejde alene. Andre gange arbejder de bedst i par, og ind imellem bedst i en gruppe. For de børn er det vigtigt, at de får mulighed for den variation, de har brug for.

Mad og drikke

Mange børn kan bedst koncentrere sig, når de får mulighed for at spise eller drikke undervejs i arbejdet. Det er ofte helhedsorienterede mennesker, der har det sådan. Detaljeorienterede mennesker kan ikke koncentrere sig om arbejdet, hvis de samtidig spiser eller drikker.

Bevægelse

Nogle børn har brug for at bevæge sig undervejs i arbejdet. De skal bare lige rejse sig op fra deres plads, gå en lille tur rundt om bordet, og så er de klar igen. Mange helhedsorienterede mennesker har det sådan, mens de detaljeorienterede bliver siddende stille og roligt på deres plads, indtil de er færdige med opgaven.

Tid på dagen

Detaljeorienterede mennesker arbejder bedst tidligt om morgenen og om formiddagen. Helhedsorienterede mennesker arbejde som oftest mest effektivt op ad dagen eller om aftenen. Det kan variere helt op til 40 %, alt efter om et menneske arbejder på det mest effektive tidspunkt af døgnet eller ej.

Prøv dig lidt frem

Det er en god ide at eksperimentere lidt. De fleste børn vil elske at prøve at arbejde med skolearbejdet på forskellige måder og sammen med dig jagte, hvad der virker bedst. Sæt barnet i forskellige situationer – og se, hvad der virker.