Studie og baby – kan det hænge sammen økonomisk?

Livet som studerende forældre kan være en økonomisk udfordring. Rasmus og Gertrud fik barn, mens de begge studerede. Her er deres erfaringer og anbefalinger.

”Det er selvfølgelig stramt økonomisk, men flek­si­bi­li­te­ten og den ekstra tid er det hele værd. Det, at vi fik et barn, mens vi begge studerede, har givet noget ekstra energi og overskud til vores datter Ingrid og hverdagen.”

Sådan lyder det fra Rasmus og Gertrud, der ved, hvad de taler om. Rasmus er netop blevet færdig med sin cand.merc.(kom) på Copenhagen Business School og arbejder nu som Employer Branding konsulent i Netcompany. Gertrud studerer fol­kes­und­heds­vi­den­skab på Københavns Universitet. Parret bor i en 3-værelses lejelejlighed i København NV. De fik datteren Ingrid, mens de begge studerede.

Hvordan var det at få barn, mens I begge studerede og var på SU?

Der er selvfølgelig ikke vildt meget at rutte med økonomisk, når man er to på SU og har et barn. Det siger sig selv. Men det er det hele værd. Du er langt mere fleksibel og har som udgangspunkt mere tid med dit barn, fordi du ikke er bundet op på to fuldtidsjob. Derudover har du mulighed for meget lang barsel som mor. Rasmus har som far også haft mulighed for at være mere til stede, end hvis han havde arbejdet på fuldtid. Samlet set har det givet noget ekstra energi og overskud til Ingrid. Og så har vi nok også haft lidt mere ”gå-på-mod” som unge forældre.

I havde hverken studielån eller studiejob og fik baby - hvordan fik I økonomien til at hænge sammen?

Først og fremmest er vi heldige at have en billig husleje. Det gør det helt klart lettere at få det til at løbe rundt. Derudover benyttede vi muligheden for at få alle de tilskud, vi kunne. Der var en del penge at hente, da vi begge var på SU - og det var en stor hjælp. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke automatisk får noget at vide om de forskellige tilskud. Og det godt kan være lidt kringlet at finde ud af, hvad du kan få og ikke få – men det er godt givet ud at sætte sig ind i mulighederne.

Derudover forsøgte vi at handle billigt ind og købe brugt - det gør vi faktisk stadig, selvom Rasmus nu er færdiguddannet og har fået job. Da Ingrid er det første barnebarn i begges familier, fik vi også mulighed for at arve en del af de nødvendige ting, og det gjorde især ”startpakken” mere økonomisk overskuelig.

5 gode råd fra Rasmus og Gertrud
  • Benyt jer af de offentlige tilskud, I er berettiget til som studerende forældre. Det kan godt være lidt tidskrævende at sætte sig ind i reglerne, men gør det alligevel! Det betaler sig.
  • Køb brugt og handle billigt ind.
  • Benyt jer af de gratis tilbud, som de fleste kommuner tilbyder i form af bl.a. legestuer, legepladser og oplevelser.
  • Drop de gængse forestillinger om, hvad ens baby skal have. Meget kan man godt leve uden!
  • Pas på med at falde i ”cafe latte-fælden” – og hav ellers en sund opmærksomhed på, hvad I bruger.

Hvordan holdt I styr på jeres økonomi – laver I budget?

Vi laver i en vis udstrækning budget. Vi har overblik over de løbende udgifter og sætter hver måned faste beløb af til de respektive poster. Vi blev dog overraskede over overgangen fra baby til barn, hvor Ingrid koster en del mere i eksempelvis mad og bleer.

Hvad er jeres bedste økonomiske råd til andre, som vælger at få børn som studerende?

Køb brugt og benyt dig af de offentlige tilskud, du som studerende forældre er berettiget til. Det kan godt være tidskrævende, men det betaler sig at sætte sig ind i reglerne og søge om de tilskud, der er mulige. Derudover anbefaler vi, at du benytter dig af de gratis tilbud, som de fleste kommuner tilbyder i form af bl.a. legestuer, legepladser og oplevelser. Et godt råd er desuden at droppe de gængse forestillinger om, hvad ens baby skal have. Meget kan man godt leve uden! Og sidst, men ikke mindst.. pas på med at falde i ”cafe latte-fælden”. Der har Gertrud været mange gange.

Anbefaler I at få børn som studerende?

Du skal få børn, når du har lyst til det – og når du føler, du er klar til det. Du behøver ikke at have en stor økonomi. Du kan sagtens få det til at løbe rundt. Vi har endda haft mulighed for også at tage på ferier. Det handler grundlæggende om at prioritere og om at have en sund opmærksomhed på, hvad man bruger.

Så ja, studie og baby kan godt hænge sammen økonomisk. Og selvom du ikke har mange penge at rutte med, så har du noget andet – i hvert fald uden for ek­sa­mens­pe­ri­o­der­ne – og det er mere tid og nok også mere overskud.

Kort om Rasmus Damgård Dohn

Rasmus er 30 år og er netop færdig med uddannelsen cand.merc.(kom) fra CBS. Han arbejder nu som Employer Branding konsulent i Netcompany.

Kort om Gertrud Lampe

Gertrud er 29 år og læser Fol­kes­und­heds­vi­den­skab på Københavns Universitet, hvor hun er i gang med sin kan­di­da­tud­dan­nel­se.

Parret bor i en 3-værelses lejelejlighed i København NV sammen med deres datter Ingrid på 2 år.

Du har ret til mere SU, hvis du har børn

Som studerende forældre har du gode muligheder for både barsel og økonomisk støtte under uddannelsen. 

Økonomisk tilskud til pasning

Som studerende vil du typisk være berettiget til hel eller delvis friplads i et pasningstilbud. Læs mere om tilskud til pasning (Københavns kommune).