5 tips til livet på SU-budget

Tillykke til dig, der er blevet optaget på drømmestudiet! Som studerende med få indtægter kan det blive en udfordring at få råd til det hele. Men med god planlægning og sund fornuft skal der nok blive styr på budgettet - og råd til både bolig, bøger og kaffebar.

1: Læg et budget, der holder

Med et budget får du overblik over dine årlige udgifter og indtægter og kan regne dig frem til det beløb, du hver måned skal lægge til side til dine faste udgifter. På den måde undgår du måneder, hvor alle dine indtægter går til udgifter, ligesom du sikrer, at pengene ikke bliver klattet væk i de måneder, hvor dine udgifter er få.

4 råd til at lægge et budget der holder

2: Få et studiejob

Udover at du med et studiejob kan tilegne dig en lang række relevante kompetencer, der er gode at have på CV'et, kan jobbet også tilføre den økonomiske indsprøjtning, der skal til, for at din økonomi hænger bedre sammen. Det kan også samtidig være med til at sikre, at du undgår at skulle optage studielån. 

Søg studiejob mens du studerer

3: Søg økonomisk støtte

Undersøg om du kan få boligstøtte - den kan du søge, hvis du bor til leje. Indskud til en lejlighed er en stor udgift. Hvis du ikke har pengene, kan du søge om et lån hos din kommune, hvis den bolig, du skal flytte ind i, er en almen bolig. Det gælder for eksempel nogle studieboliger. 

Studieophold i udlandet? Husk legaterne!

4: Overvej et studielån

Hvis du på trods af studiejob og evt. økonomisk støtte fra det offentlige fortsat har svært ved at få økonomien til at løbe rundt, kan du overveje at optage et studielån hos staten. Fordelen ved at optage lånet hos staten er, at renten er meget lav. Men selvom renten er lav, er der stadig tale om et lån, der skal tilbagebetales, når du er færdig med studiet. Så hvis du kan undgå at optage et studielån, gør du din fremtidige økonomi en tjeneste.

5: Udnyt dine medlemsfordele og rabatmuligheder

Som studerende er der gode muligheder for at opnå favorable fordele som medlem eller som kunde. For eksempel kan du ofte som medlem af en fagforening få tilbudt forsikringer til en markant lavere pris end på markedet generelt. Ligesom der også kan være billige studiebøger og andre relevante tilbud at hente som studerende, når blot du viser dit studiekort frem.

På studiez.dk kan du holde øje med studierabatter.