Det betyder de lavere renter for dig med F-kort

Er du en af de mange danske boligejere, der tålmodigt har ventet på lavere renter, så er der godt nyt til dig.

Den 6. juni sænkede Nationalbanken renten med 0,25 procentpoint. Det er godt nyt for dig, der har et realkreditlån med helt kort rente – også kaldet F-kort lån. Det betyder, at du kan se frem til en lavere rente allerede fra 1. juli, hvis du har et F-kort lån. 

I kroner og øre svarer det til et fald i ydelsen på ca. 100-150 kr. om måneden efter skat pr. lånt million. På et halvt år løber det op i tæt på 1.000 kr. på en afdragsfri lånt million.

Selvom det kun er en relativt beskeden ren­te­ned­sæt­tel­se, så kan det være begyndelsen til en ny epoke med lavere renter.

”Vi forventer, at ren­te­ned­sæt­tel­sen 6. juni godt kan være den første af en række ren­te­ned­sæt­tel­ser i løbet af det næste års tid, hvilket gradvist vil betyde lavere renter til boligejere med F-kort lån. Hvis vi får ret i det, så vil det betyde, at ydelsen på et F-kort-lån næste sommer vil være ca. 300 kr. mindre om måneden efter skat pr. lånt million med afdrag. Meget er dog usikkert, når vi har med renteprognoser at gøre, men det er vores bedste bud p.t.” siger cheføkonom Jeppe Juul Borre.

Har du fået refinansieret dit F-kort lån i maj?

Vær opmærksom på, at hvis du har fået et nyt og højere rentetillæg på dit F-kort lån ved ren­te­til­pas­nings­auk­tio­nen i maj, så vil du formentlig ikke få en lavere ydelse pr. 1. juli. I stedet vil din ydelse formentlig være tæt på uændret (eller måske lidt højere ydelse), da dit rentetillæg på 0,12% og 0,20% er blevet refinansieret til et nyt rentetillæg på 0,43%.

Se videoen og hør cheføkonom Jeppe Juul Borre forklare, hvad Na­tio­nal­ban­kens seneste ren­te­ned­sæt­tel­se betyder for danske boligejere.

F-kort har været billigst i mange år

F-kort har i mange år været det billigste realkreditlån målt på den månedlige ydelse efter skat, men siden sommeren 2022 har renten løbende bevæget sig op fra 0 % til omkring 4 %, og det har gjort ondt i budgettet hos mange boligejere med variabelt forrentede lån.

Hvad er F-kort?

F-kort er et realkreditlån med variabel rente, som reguleres hvert halve år (1. januar og 1. juli) på baggrund af den såkaldte 6-måneders CITA-referencerente. Dertil kommer et rentetillæg. F-kort blev indført i 2013/2014 og blev i sin tid kaldt ”F1-lånets afløser”. I dag har ca. 200.000 danskere et F-kort lån eller et Flex-kort lån, som det også kaldes.

ECB og Nationalbanken bestemmer

Rentesatsen på F-kort afhænger primært af de ledende rentesatser i ECB (3,75 pct.) og Nationalbanken (3,35 pct.).

Relaterede artikler