Vil du have pengene til at vokse?

Vil du have pengene til at vokse?

Et stigende antal danskere kaster sig over aktier og obligationer for at få pengene til at vokse lidt mere. Investering er blevet endnu mere aktuelt i disse år, hvor pengene ikke kan vokse på en bankkonto pga. det lave renteniveau.

”Tom­mel­finger­reg­len er, at man bør overveje at investere, hvis man har en pose penge, som man ikke skal bruge de næste 3-5 år,” siger privatøkonom Brian Friis Helmer.

Hvad kan man så forvente at få ud af 100.000 kr. på 5 år?

  • 100.000 kr. på en AL-bankkonto om 5 år forventes at blive til 97.500 kr., fordi der tilskrives en negativ rente på 0,5 pct., svarende til Na­tio­nal­ban­kens ind­skuds­be­vis­ren­te. (Negativ rente beregnes af beløb over de første 100.000 kr. pr. kunde, som er friholdt for negativ rente.)

  • Investerer man i AL-Letinvest (blandet portefølje med aktier og obligationer) med mellemrisiko i 5 år, forventes 100.000 kr. at blive til 110.100 kr. (10,1 pct.) med de nuværende af­kast­for­vent­nin­ger. Det er dog ingen garanti. Om man skal investere 100.000 kr. eller mere eller mindre, afhænger af den enkelte kundes økonomi, men det bør minimum være 25.000 kr.

Så mange penge har danskerne

Ifølge statistikken har hver voksne dansker gennemsnitligt 220.000 kr. stående i banken. Kan man ikke genkende sig selv i det tal, skal man ikke gå i panik. Ifølge Nationalbanken har den typiske dansker 51.000 kr. stående. Den store forskel mellem den typiske dansker og gennemsnittet skyldes, at en lille gruppe danskere har mange penge stående.

Overvej andre muligheder først

Du skal naturligvis ikke investere alle dine penge. Hvor meget man skal lade stå på kontoen, er naturligvis individuelt. Men vores råd er, at man lader 2-3 må­nedsløn­nin­ger (efter skat) eller et halvt års faste udgifter stå uberørt på kontoen, så man altid har til løbende forbrug og uforudsete begivenheder.

Har du flere penge end det, som heller ikke er øremærket til nært forestående forbrug, bør du også overveje at afdrage på gæld, indskyde på pension eller energioptimere din bolig, før du investerer. Det er nemlig nogle sikre ”investeringer”.

Men har du stadig yderligere overskud på kontoen og de lange briller på, kan du overveje at investere en pose penge, som du kan undvære i en håndfuld år.

Der er risiko for udsving

”Man skal tænke sig grundigt om, når man investerer, for der er ingen garantier på aktiemarkedet. Men hvis man en tidshorisont på for eksempel 5 år, kan man også holde til udsving undervejs. Historien har vist, at investeringer som oftest betaler sig på den lange bane,” siger privatøkonom Brian Friis Helmer.

Det er ikke gratis

Man skal også vide, at der er omkostninger forbundet med at investere. I vores eksempel med AL-Letinvest mellemrisiko for 100.000 kr. ligger omkostningerne på ca. 1,16 pct. Det er fratrukket det forventede afkast på ca. 10,1 pct. om 5 år, som i vores eksempel forventes at lande på 110.100 kr. under de nuværende forudsætninger.

Du kan også investere på egen hånd via et depot, som du får tilknyttet en af dine bankkonti. Jo mere, du gør selv, jo færre omkostninger er der.

Vidste du,

at man kan investere en børneopsparing? En børneopsparing har i sagens natur en lang tidshorisont på 14 til 21 år, og det taler for at investere den.

Relaterede artikler