Sådan navigerer du som boligkøber i lavt boligudbud

Sådan navigerer du som boligkøber i lavt boligudbud

Der er meget langt mellem ”til salg” skiltene i øjeblikket. Boligudbuddet er faldet kraftigt, og samtidig fortsætter priserne med at stige. Det gør det til en svær tid at være boligkøber i. Der skal handles hurtigt, hvis du som boligkøber vil være med i opløbet om de gode boliger. En hurtig handel kræver en velforberedt boligkøber. 

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Boligsiden viser, at udbuddet af boliger fortsætter med at falde. Der er tale om det laveste udbud af boliger i 15 år.

I løbet af februar 2021 faldt udbuddet med næsten 1.400 boliger, så der nu ifølge Boligsidens tal står 32.994 boliger til salg. For et år siden var boligudbuddet tæt på 48.000. Boligkøbere bliver derfor ved med at have væsentligt dårligere kort på hånden i jagten efter den nye drømmebolig.

Ekstra store krav til dem, der overvejer at skifte boligen ud
Det lave udbud af boliger gør sig gældende for samtlige boligtyper og i næsten alle landsdele. Boligkøbere landet over er lige nu udfordrede, og kæmper om at nå at få fingrene i en bolig. Det lave udbud kombineret med skaren af sultne købere gør, at kommende boligkøbere med fordel kan gå tidligt i gang med det forarbejde, der ligger til grund for et vellykket boligkøb. På den måde kan du hurtigt slå til, når boligen er der.

3 GODE RÅD:

Hvis du overvejer at skifte din bolig ud, kan du med fordel indlede processen ved at være særligt opmærksom på disse tre ting, som er anbefalet af Brian Friis Helmer, Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank:

  • Gå i banken så tidligt som muligt i processen:
    Start din boligjagt med at gå i banken. Her får du syn for sagen i forhold til, hvad du har råd til at købe bolig for. Det hjælper dig til at afgrænse din boligsøgning, så den bliver mere målrettet, og du har samtidig lettere ved at slå til, når du finder den rigtige bolig. Allier dig samtidig med øvrige professionelle aktører, som fx advokat og byggesagkyndig.

  • Lav et grundigt forarbejde:
    Vær bevidst om, hvilken bolig du vil have. Det er især vigtigt på et marked, hvor der ikke er så mange boliger til salg. For du ender let med fx at få købt en for lille bolig, fordi du køber det, der lige er til salg. Og så skal du på boligmarkedet igen efter kort tid. Det handler derfor om at lave et grundigt forarbejde, hvor du beslutter dig for, hvilke karakteristika din bolig skal have. Hvor mange værelser har du brug for (både i dag og på sigt)? Skal boligen være i 1 eller 2 plan? Hvordan ligger boligen i forhold til fx daginstitution og skoler, og hvordan er trans­port­mu­lig­he­der­ne til dit arbejde? Og tag gerne ud og se på flere boliger, så du får flere input. Det gør alt sammen, at dit boligkøb bliver taget på en grundig og velovervejet beslutning.

  • Køb og sælg efter behov:
    Lad være med at rive dig med af en stemning. For mange er en bolig nok det dyreste, de kommer til at købe i deres liv, så slå koldt vand i blodet, hvis den rigtige bolig ikke lige er på markedet i øjeblikket.

 

Relaterede artikler