Din forskudsopgørelse er klar: Tjek disse 4 ting

Fra i dag er det muligt at se og rette i din forskudsopgørelse for 2022 på skat.dk. Der er særligt god grund til at være ekstra opmærksom på forskudsopgørelsen i år.

Din forskudsopgørelse er klar: Tjek disse 4 ting

”Forskuds­op­gø­rel­sen er i princippet som dit pri­va­tø­ko­no­mi­ske budget. Den ser fremad. Den indeholder allerede tal, men det er en god idé at tjekke, om de tal stadig stemmer, da de i udgangspunktet bygger på oplysninger fra forskuds­op­gø­rel­sen fra 2020. Mange har med stor sandsynlighed, i en eller anden grad, oplevet ændring i deres arbejdsliv pga. coronakrisen, hvilket kan kræve en justering af forskuds­op­gø­rel­sen. 

Derudover vil tusindvis af boligejere opleve, at deres renteudgifter er ændret i løbet af 2021, hvilket har betydning for skatten og dermed forskuds­op­gø­rel­sen”, fortæller privatøkonom Brian Friis Helmer.

Her er de 4 vigtigste ting, du bør forholde dig til på forskuds­op­gø­rel­sen:

1. Har du fået længere/kortere til arbejdspladsen eller fået mere hjemmearbejde?

Hvis du har længere end 12 km til din arbejdsplads, kan du få be­for­drings­fradrag – det gælder uanset transportform. Hvis afstanden til din arbejdsplads ændrer sig, eller du fx har mistet dit arbejde eller får mere hjemmearbejde, er det vigtigt at få ændret fradraget på din forskuds­op­gø­rel­se. Du kan nemlig kun få be­for­drings­fradrag for det antal dage, som du reelt pendler til din arbejdsplads.
Du ændrer be­for­drings­fradra­get i felt 417 på forskuds­op­gø­rel­sen.

2. Har du konverteret dit fastforrentede lån i 2021 eller fået ny rente på dit ren­te­til­pas­ning­s­lån?

Hvis du har omlagt et lån på 1 mio. kr. med afdrag fra en rente på 2 pct. til 1 pct. pr. 1. januar 2021, så sparer du ca. 14.600 kr. i renter ved omlægningen. Det betyder samtidig, at dit rentefradrag bliver ca. 14.600 kr. mindre i år. Eftersom du ikke kan trække renter fuldt fra i skat, men kun med ca. 33 pct., så får du et skattesmæk på ca. 4.800 kr., når du modtager årsopgørelsen for 2022 til marts 2023 - hvis du ikke justerer din forskuds­op­gø­rel­se til den nye virkelighed.

Boligejere med variabelt forrentede lån, som har fået ny rente i løbet af 2021, skal også huske at justere forskuds­op­gø­rel­sen. Det er især F5-lånere, som skal være opmærksomme, da de sidst fik ændret deres rente for 5 år siden. Du finder dine nye rente- og bi­drags­ud­gif­ter i det lånedokument fra banken, som du har underskrevet. Rente- og bi­drags­ud­gif­ter til realkreditlån justeres i felt 483 på forskuds­op­gø­rel­sen.

3. Hvis du har købt/solgt bolig?

Er du en af de mange, der har købt eller solgt bolig i 2021, er det værd at kaste et blik på forskuds­op­gø­rel­sen – for så har rente- og bi­drags­ud­gif­ter­ne helt sikkert ændret sig.

4. Har din jobsituation ændret sig?

Hvis du går fra at være arbejdsløs til at komme i arbejde eller går væsentligt op eller ned i indtægt, er det vigtigt at få tilrettet forskuds­op­gø­rel­sen. Det er især vigtigt, hvis du kommer lige over eller under top­skat­te­græn­sen. Det kan også have betydning, hvis du i dag får det maksimale be­skæf­ti­gel­ses­fradrag, men fremover har en lavere indtægt, hvor du ikke modtager det maksimale be­skæf­ti­gel­ses­fradrag.

Relaterede artikler