Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ny prognose gør måske din fremtidige pension mindre

Ny prognose gør måske din fremtidige pension mindre

8. december 2018
Gå til nyhedsoversigt

Hvor meget kan du regne med at få udbetalt hver måned, når du går på pension? Det beløb kan blive mindre - når en ny prognose træder i kraft 1. januar 2019 - og mange danskere skal nok overveje at øge indbetalingerne på deres pension.

6 ud af 10 pensionskroner er i dag investeret til såkaldt "markedsrente” - hvor renten både kan gå op og ned. Har du en markedsrentepension, bør du nok kaste et ekstra blik på din pensionsordning i det nye år. For din forventede, fremtidige pension vil nok ikke være lige så stor som tidligere. 

Prognoser har været for optimistiske

Pensionsbranchens hidtidige regnemodeller for fremtidige afkast på netop markedsrentepensioner har vist sig at være for optimistiske. Derfor har et udvalg - nedsat af pensionsbranchen med CBS-professor Jesper Rangvid i spidsen - udregnet nogle nye og mere præcise modeller, der giver et mere realistisk billede af, hvor meget den enkelte kan forvente at få udbetalt.

”De hidtidige forventninger til afkast har været for høje i forhold til det lave renteniveau, vi har oplevet igennem lang tid nu. Samtidig har udvalget vurderet, at de seneste årtiers aktieafkast ikke vil fortsætte på samme høje niveau. Desuden lever vi længere, så pensionen skal oven i købet holde i længere tid,” siger pensionschef i Arbejdernes Landsbank Yvonne Hansen.

Se din nye pensionsprognose fra 1. januar 2019

Fra 1. januar 2019 tages de nye regnemodeller i brug, så fra den dag vil du kunne logge på www.pensionsinfo.dk og se, hvordan det ser ud. De fleste danskere vil desværre se, at den forventede, fremtidige pension bliver mindre end tidligere. Især yngre mennesker med mange år til pension vil se et markant andet billede, fordi de langsigtede prognoser har været for skæve.

> Log på pensionsinfo.dk

Bare rolig, du har ikke mistet noget

Pensionschefen maner dog til besindighed, for man har jo ikke mistet noget. Den enkeltes pensionsopsparing er akkurat lige så stor, som den hele tiden har været. Men hun mener, at man skal være meget opmærksom på, hvor meget pensionsordningerne realistisk set kan vokse ved hjælp af investeringer.

"Tag et kig på din pensionsopsparing – gerne sammen med en rådgiver – og stil dig selv spørgsmålet: Sparer jeg nok op til pension? De nye prognoser kan gøre det nødvendigt for nogle at indbetale mere til pension, for at der vil være nok penge til alderdommen. Eller at arbejde et par år mere, før man går på pension,” siger pensionschef Yvonne Hansen.