Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
4 grunde til at undersøge, hvem der "arver" din pension

4 grunde til at undersøge, hvem der "arver" din pension

7. marts 2018
Gå til nyhedsoversigt

Danmark er det land i verden, der har den største pensionsformue i forhold til BNP, viser tal fra OECD. Men det er fortsat et fåtal af danskerne, der ved, hvem deres pension tilfalder, når de dør.

Danskernes pensionsformue er vokset til 4.315 milliarder kroner, og vi er dermed det land i verden, hvor pensionsformuen både er størst og er vokset mest, ifølge tal fra OECD.

1. Pensionen kan tilfalde de "forkerte"

Selvom hver dansker ifølge Danmarks Statistik i gennemsnit har sparet over 780.000 kroner op til deres pension, og at danskernes pensionsformue vokser år for år, ved mange danskere ikke, hvem der får pensionen og/eller livsforsikringen udbetalt, når de dør. Og blandt de få danskere, der har undersøgt, hvem pensionen eller forsikringsudbetalingen tilfalder, er det ofte ikke den eller de efterladte, som vedkommende selv ønsker som førstearvinger. 

2. Testamente afgør ikke, hvem der får din pension

Mange danskere tror fejlagtigt, at et testamente kan bestemme, hvem der skal have din pension eller livsforsikringer udbetalt. Men til forskel fra din bolig, bil, almindelige opsparing mv. er det netop ikke arveloven og/eller et testamente, der bestemmer, hvordan din pension skal fordeles mellem dine efterladte.

Det er din pensions- eller forsikringsaftale, der bestemmer, hvem din pension tilfalder. Du kan vælge at begunstige en enkelt navngiven person eller flere personer i aftalen. Hvis du ikke selv tager stilling, vil din pensionsordning eller livsforsikring automatisk blive udbetalt til din “nærmeste pårørende” ved din død.

> Nyt pensionsfradrag: Mere attraktivt for alle at spare op til pension

3. Mange typer familier i Danmark

55 procent af de danske børnefamilier er kernefamilier bestående af par med fælles børn under 18 år. I disse tilfælde vil din ”nærmeste pårørende” være din ægtefælle eller registrerede partner.

Resten af de danske børnefamilier - de 45 procent – er sammensat på 36 forskellige måder. I disse familiekonstellationer tilfalder pensionen ikke nødvendigvis din samlever. Er din pension oprettet før 1. januar 2008, arver din samlever kun din pension, hvis du har begunstiget vedkommende med navn. Er din pension oprettet efter 1. januar 2008, arver din samlever kun din pension, hvis I lever op til en række kriterier. Alt sammen forudsætter, at du ikke har ændret begunstigelsen efterfølgende.

4. TestaViva: Nemt at få styr på dine begunstigede

Pensionsområdet er komplekst, og reglerne på området ændrer sig hele tiden. I Arbejdernes Landsbank giver vi dig overblik over din pension og arveforholdene. Og på testaviva.dk kan du nemt, sikkert og gratis ændre og/eller indsætte navn på den eller de personer, som du ønsker at begunstige på din pensionsordning.

> Gå til testaviva.dk