Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Hillary eller Trump? Hvad betyder det for din økonomi?

Hillary eller Trump? Hvad betyder det for din økonomi?

7. november 2016
Gå til nyhedsoversigt

Det amerikanske præsidentvalg afgøres tirsdag 8. november. Bliver det Hillary eller Trump, og hvad sker der, hvis hun vinder, og hvis han vinder?

Vi har spurgt vores cheføkonom Signe Roed-Frederiksen, der har fulgt USA’s økonomi og politik i mange år:

Hvad sker der, hvis Trump vinder?

”Hvis Trump vinder, ved vi reelt ikke, hvad vi får. Det vil give politiske dønninger, usikkerhed om fremtidens handelsaftaler og formentlig også uro på de finansielle markeder. Derfor vil en sejr til Trump også være dårligt nyt for danskernes pensionsopsparinger på den korte bane og for jobskabelsen her i Danmark og i Europa,” siger Signe Roed-Frederiksen.

Hvilke dele af Trumps politik har den største effekt på Danmark?

”Handelsaftalerne er de vigtigste: USA og EU forhandler i øjeblikket om en ny handelsaftale, og hvis Trump gennemfører en politik, hvor USA lukker mere om sig selv, kan det føre til en global handelskrig. Og det vil være skidt for væksten i både Danmark og det meste af verden.”

Hvad med de mange yderligtgående forslag, som Trump er blevet kendt for – bliver de vedtaget?

”Hans lovforslag skal også gennem Kongressen, og her er der mange vigtige republikanere, der ikke deler Trumps syn på frihandel og immigration. Så der er grænser for, hvad han kan få igennem.”

Hvad sker der, hvis Hillary vinder?

”Hillary er ”det sikre valg”, og hvis hun vinder, er situationen mere eller mindre status quo.”

Men en sejr til Hillary vil formentlig også forlænge det politiske dødvande, som har præget USA de seneste mange år:

”En stor del af Kongressen er også på valg, og det ser det ud til at Republikanerne igen får flertal i Repræsentanternes Hus, mens Demokraterne ligger lige på vippen til at få flertal i Senatet. Så situationen vil fortsat være meget låst, og der vil formentlig ikke ske de store ændringer i amerikansk politik,” slutter Signe Roed-Frederiksen.